Skoro jasno
11°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Známy bankový lupič sa vyjadril ku krádeži prsteňa v Bratislave
Zdielať na

Známy bankový lupič sa vyjadril ku krádeži prsteňa v Bratislave

BRATISLAVA / Bankový lupič Attila Ambrus, ktorý sa preslávil tým, že si pred každou lúpežou dal pohárik whisky a správal sa väčšinou galantne, sa exkluzívne pre TV JOJ vyjadril k sobotňajšej lúpeži diamantového prsteňa v Bratislave.

Attila Ambrus si celé roky uťahoval z polície. 

Muž, prezývaný Whiskys, počas svojej šesťročnej kariéry ukradol okolo 143 miliónov forintov, teda viac ako 450 tisíc eur. Peniaze ale nehromadil.

"Tušil som, že ma raz chytia alebo zastrelia, a tak som si užíval život. Po každej akcii som odcestoval do nejakej exotickej destinácie, chodil som do kasína, za peknými dievčatami - vravel som si, že o zážitky ma nikto nepripraví," hovorí.

Tri minúty

Na svojich hodinkách si Whiskys pri každej lúpeži meral tri minúty. Vedel, že policajti skôr neprídu. Nezabudne ale ani na útek z policajnej cely, keď splietol káble a spustil sa z nich von oknom na ulicu. Spálené prsty a dlane mu to budú navždy pripomínať.

Podľa Attilu je nepravdepodobné, že sobotňajšia krádež diamantového prsteňa bola náhodnou akciou.

"Nie je to takpovediac z môjho odboru, ale do lúpeží významných hodnôt je takmer vždy zapletený niekto zvnútra, z firmy - minimálne tým, že dá tip,"
myslí si.

Nakrútia film?

Attila bol známy ako lupič gentleman - takmer vždy sa správal, najmä k ženám, galantne. Aj preto sa stal známym a jeho príbeh možno raz uvidíme aj v kinách.

"Filmové práva na príbeh o mne kúpila produkčná spoločnosť Johnyho Deppa. Momentálne sa o mne chystá aj maďarský hraný film, v ktorom si - dúfam - zahrám drobnú rolu," prezrádza.

Odkedy Ambrus opustil väzenie, živí sa poctivou prácou - robí keramiku. Niektoré výrobky zdobí motívmi zo svojej zločineckej kariéry.  

"Šesť rokov som pracoval v keramickej dielni bez okien, a tak som sa naučil pokore k remeslu. Bez pokory nemôže byť človek úspešný ani v športe, lúpení bánk či v keramike," vysvetľuje.

Opäť na Slovensku

Na Slovensko prišiel predstaviť preklad knihy, ktorá už vyšla v šiestich jazykoch.

Odkazom tejto knihy je, že z akejkoľvek životnej situácie sa dá znovu postaviť. Z akejkoľvek hĺbky sa dá dostať von.

Attila u nás ale nie je prvýkrát. "Na Slovensko chodím často, mám stálych zákazníkov napríklad v Dunajskej Strede či Štúrove. Nemám rád, keď si kupujú keramiku len preto, že som ju robil ja - chcem aby si ju kúpili preto, lebo je kvalitná a funkčná," zakončil.

Pozrite si exkluzívny rozhovor so známym bankovým lupičom:

Súvisiace články