Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Tatranské medvede milujú kontajnery, ochrancovia ich plašia delobuchmi
Zdielať na

Tatranské medvede milujú kontajnery, ochrancovia ich plašia delobuchmi

STARÝ SMOKOVEC / Mestskí policajti vo Vysokých Tatrách denne prijímajú oznamy od ľudí, ktorí sa cítia ohrození medveďmi. Tie okupujú kontajnery hneď pri domoch a panelákoch Tatrancov.

Obyvatelia Starého Smokovca tvrdia, že medvede chodia ku kontajnerom každú noc. "Prídu, po dobrej strave si ľahnú a potom spia," hovorí obyvateľ Starého Smokovca.

"On do tých kontajnerov chodí ako do cukrárne. Vylizuje kelímky od jogurtu, od smotany či konzervy od rybičiek," opísal zástupca náčelníka Mestskej polície Vysoké Tatry Jozef Štefaňák.

"Boli sme svedkami, že si nevšímali vyhodené pečivo či jablká a išli len po obaloch," dodal Juraj Ksiažek zo správy TANAP-u.

Strach a rešpekt

Mnohí obyvatelia Tatier majú pred medveďmi strach a rešpekt. Mnohí bez rapkáčov či rolničiek z domu nevyjdu. "Medveď má dobrý sluch aj na viac metrov. Takže pokiaľ je zdravý, mal by sa mi vyhnúť," dodáva Štefaňák.

Niektorí Tatranci volajú medvede menami. "Medvedica Mária s dvomi mladými, medveď Fero a Zuzka už nežije," vymenúva medvede obyvateľ Starého Smokovca.

Elektrické ploty

Okolo kontajnerov či včelích úľov sa už objavili elektrické ploty, niekedy ani tie nepomôžu. "Natiahol sa ponad plot a vytiahol si jeden úľ, odtiahol ho do lesa a tam ho vyžral," dodáva zástupca náčelníka mestskej polície Jozef Štefaňák.

Ochrancovia prírody sa snažia plašiť medvede delobuchmi a gumovými projektilmi. Podľa nich ale pomôže zrejme až zimný spánok. "Snažíme sa im to nejak okoreniť, aby mali zlú skúsenosť a radšej sem nechodili. Predpokladám, že ešte pár dní a bude pokoj," dodal Juraj Ksiažek zo správy TANAP-u.

Medvede milujú kontajnery, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články