Oblačno
21°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Dánska ZOO plánuje verejnú pitvu mladej levice, nikto ju nechcel
Zdielať na

Dánska ZOO plánuje verejnú pitvu mladej levice, nikto ju nechcel

Zdroj: ISIFA

KODAŇ / Dánska zoologická záhrada plánuje verejnú pitvu ročného leva. Malo by k tomu dôjsť viac ako rok po tom, čo rozhodnutie inej zoo verejne pitvať a rozrezať usmrtenú žirafu a následne predhodiť jej mäso levom, vyvolalo rad protestov. S odvolaním sa na jedného z ošetrovateľov o tom informovala agentúra AP.

Zoologická záhrada v Odense oznámila, že levicu utratili pred deviatimi mesiacmi. Zviera, ktoré je od tej doby v mrazničke, by mali verejne pitvať budúci týždeň vo štvrtok.

Akcia už vyvolala niekoľko protestov, ale zďaleka nie toľko, ako podobné minuloročné rozhodnutie ZOO v Kodani. Zologická záhrada vtedy nechala utratiť zdravú dvojročnú žirafu Mariusa.

Podľa oficiálneho vyjadrenia museli Mariusa nechať utratiť kvôli tomu, aby prenechal miesto geneticky dôležitejším jedincom. Vedenie ZOO sa rozhodlo zviera usmrtiť aj napriek žiadostiam ostatných záhrad, ktoré avizovali, že sú žirafu ochotné prijať. Mäsom žirafieho samca potom kŕmili levov, z ktorých štyroch kvôli ich veku tiež usmrtili. Podľa tvrdenia ZOO by ich zabil nový samec umiestnený v ZOO.

Zoo sa bráni

Podľa ošetrovateľa Michaela Wallberga Sorensena vykonáva zoo v Odense verejné pitvy už 20 rokov a nejde vraj o zábavu, ale o vzdelávanie. "Nekrájame zvieratá pre zábavu. Domnievame sa, že je tak možné zdieľať s ostatnými určité znalosti," dodal.

Mnoho Dánov napísalo na facebookovú stránku zoo v Odense pozitívne komentáre, niektorí súhlasili aj s tým, že sledovaním pitvy deti nijako neutrpia. Podobné pitvy vraj zoo organizuje raz či dvakrát ročne a figurujú aj na oficiálnom programe. Akciu často navštevujú deti zo škôl a škôlok.

Podľa Ing. Kataríny Moravcovej, vedúcej oddelenia vzdelávania a marketingu ZOO Bratislava, sa na Slovensku podobné atrakcie nekonajú a neplánujú ich ani do budúcna. VIAC TU:

Nezáujem o levicu

Levy v zajatí sú považované za dospelé, keď dosiahnu vek osem až deväť mesiacov, uviedol Sorensen. Zviera vraj utratili preto, aby sa vyhlo príbuzenskému kríženiu. "Keby sme levicu mali v rovnakom priestore, ako bol jej otec, znamenalo by to, že by v určitej chvíli došlo k páreniu, ktoré by viedlo k príbuzenskému kríženiu," dodal ošetrovateľ.

Zoologická záhrada vraj vlani krátko po tom, čo sa levica narodila, kontaktovala ostatné európske zoo s tým, či by tam samicu nemohli poslať. Žiadna zoo ale záujem neprejavila, preto sa rozhodli levicu utratiť. "Verte mi, že ide o poslednú možnosť. Vždy radšej zviera posielame do inej európskej zoo," dodal Sorensen.

Súvisiace články