Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
V ZOO zabili a vypchali zdravé medvieďa
Zdielať na

V ZOO zabili a vypchali zdravé medvieďa

BERN / Švajčiarska ZOO na jar usmrtila zdravé mláďa medveďa. Teraz ho chce ukazovať detským návštevníkom a učiť ich, aká krutá môže byť príroda. Zoologická záhrada v Berne sa týmto kontroverzným rozhodnutím zaradila medzi niekoľko ďalších európskych zoologických záhrad, ktoré sa stali v posledných mesiacoch terčom kritiky pre zabitie zdravých zvierat.

"Medvede sú samotári a potrebujú priestor. V zoologických záhradách ich je už príliš veľa. Bola chyba nechať oplodniť dve medvedice," povedala Sara Wehrli zo švajčiarskej organizácie na ochranu zvierat. ZOO podľa nej musí zobrať na seba zodpovednosť za zvieratá, o ktoré sa stará.

Medvieďa sa narodilo v apríli. Jeho medvedí otec Misha zabil všetkých súrodencov mláďatka a rovnaký osud hrozil aj jemu. ZOO najskôr nechcelo zasahovať do prirodzeného vývoja situácie, keď však videli, že matka Masha svojho potomka zanedbáva a otec je na neho agresívny, rozhodli sa mláďa utratiť, vypchať a ukazovať deťom.

"Emocionálna skúsenosť približuje prírodu deťom vo všetkých podobách, tej peknej, aj tej smutnej," cituje vyjadrenie ZOO server televízie CNN.

V americkej ZOO zachránili medvieďa, chcela ho zožrať vlastná matka. Pozrite si reportáž:

Zoologickú záhradu onedlho zaplavili listy a komentáre ľudí, ktorí čin odsúdili.

Kritici taktiež pripomenuli, že rodičia zabitého medveďa boli vychovaní umelo a rovnakú šancu na život malo dostať aj ich mláďa.

Tisíce zabitých zvierat

Každý rok je podľa oficiálnych dát v európskych zoologických záhradách zabitých tritisíc až päťtisíc zvierat, a to od zástupcov hmyzu až po levy či žirafy.

K najznámejším prípadom patrí zabitie žirafieho mláďaťa Mariusa, z kodanskej ZOO. Napriek petícii milovníkov zvierat ho utratili priamo pred deťmi a jeho mäsom nakŕmili levy.

Pozrite si reportáž:

UPOZORNENIE: Obsah videa nie je vhodný pre maloletých a mladistvých čitateľov

Súvisiace články

Najčítanejšie správy