Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na Sacharovovu cenu za slobodu myslenia boli nominovaní Nemcov aj Snowden
Zdielať na

Na Sacharovovu cenu za slobodu myslenia boli nominovaní Nemcov aj Snowden

Zdroj: TV JOJ

BRUSEL / Európsky parlament v piatok zverejnil šesticu osobností alebo skupín, z ktorých vyberie tohtoročného laureáta Sacharovovej ceny za slobodu myslenia. Medzi navrhnutými sú napríklad zavraždený ruský opozičník Boris Nemcov a Američan Edward Snowden, ktorý pred dvoma rokmi zverejnil materiály amerických tajných služieb o rozsiahlom sledovaní komunikácie Američanov a ľudí v zahraničí.

Sacharovova cena, pomenovaná po ruskom vedcovi a disidentovi Andrejovi Sacharovovi, je určená osobnostiam, skupinám a organizáciám, ktoré podľa europoslancov dosiahli významného pokroku pri obrane ľudských práv, demokracie, právneho štátu a slobody myslenia.

Šesť osobností

Politické frakcie a skupiny poslancov Európskeho parlamentu teraz navrhli šesť osobností, z ktorých výbory pre zahraničné záležitosti a pre rozvoj neskôr vyberú troch finalistov. Víťaza potom určí konferencia predsedov, teda predseda Európskeho parlamentu spoločne so šéfmi jednotlivých politických frakcií.

Posmrtne teraz môže cenu získať bývalý ruský vicepremiér a neskôr opozičný vodca Boris Nemcov, ktorý bol tento rok vo februári zavraždený v Moskve. Nominovala ho liberálna frakcia ALDE.

Tisíc rán bičom

Ľavicová frakcia GUE/NGL odporúčala oceniť počítačového experta a niekdajšieho spolupracovníka americkej tajnej služby NSA Edwarda Snowdena, ktorý tlači vyzradil podrobnosti o praxi masového sledovania ľudí.

Ďalšou nominovanou je väznená ukrajinská letkyňa Nadežda Savčenková, ktorá je v Rusku súdená za údajný podiel na smrti dvoch ruských novinárov zabitých na východe Ukrajiny. Na Sacharovovu cenu ju nominovala konzervatívna frakcia ECR.

Saudskoarabského blogera a obhájcu ľudských práv Raífa Badávího, ktorý bol odsúdený k desiatim rokom väzenia a 1 000 ranám bičom za údajnú urážku islamu, na ocenenie europarlamentu nominovali spoločne sociálni demokrati, konzervativci a zelení.

Väzni vo Venezuele

Česká europoslankyňa Dita Charanz, jej španielský kolega z liberálnej frakcie Fernando Maura Barandiarán a ľudovecká frakcia EPP spoločne nominovali politických väzňov vo Venezuele a tamojšiu demokratickú opozíciu stelesnenou volebnou koalícou Mesa de la Unidad Democrática (MUD).

Šesticu nominovaných uzatvára somálska aktivistka Edna Ismail, ktorá bojuje za zákaz ženskej obriezky. Nominovala ju pravicová euroskeptická frakcia EFDD.

Sacharovovu cenu Európsky parlament udeľuje od roku 1988, kedy ju získal Nelson Mandela, o rok neskôr bol ocenený Alexander Dubček. Minulý rok ju dostal konžský lekár Denis Mukwege, ktorý pomáha obetiam znásilnenia.

Pozrite si záznam krátko po streľbe na Borisa Nemcova v Moskve:

Súvisiace články