Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Moskva sa rozlúčila so zavraždeným Nemcovom
Zdielať na

Moskva sa rozlúčila so zavraždeným Nemcovom

MOSKVA / Na moskovskom Trojekurovskom cintoríne sa rozlúčili s bývalým ruským vicepremiérom a Putinovým kritikom Borisom Nemcovom, ktorého v sobotu v noci zastrelil neznámy útočník. Ruské úrady do krajiny nepustili niektorých zahraničných politikov.

Ruská verejnosť sa s politikom rozlúčila v Sacharovovom centre, kde sú vystavené jeho pozostatky. Stovky ľudí s kvetinami v rukách stáli pred centrom už dve hodiny pred jeho otvorením.

Obrad sa uskutoční popoludní v západomoskovskom Trojekurovskom cintoríne a je vyhradený pre rodinu a najbližších priateľov. Je tam pochovaná aj Anna Politkovska. Opozičnú novinárku z denníka Novaja Gazeta, zabil v roku 2006 nájomný vrah.

Objednal vraždu Kremeľ?

Kremeľ vyslal na pietný akt vicepremiérov Sergeja Prichoďka a Arkadija Dvorkoviča. S Nemcovom sa prišlo rozlúčiť i niekoľko ruských ministrov.

Mnohí predstavitelia sú presvedčení, že smrť niekdajšieho vicepremiéra si objednal Kremeľ ako odvetu za kritiku prezidenta Vladimira Putina.

Zlý psychický stav

Hlavná svedkyňa atentátu, ukrajinská modelka a Nemcovova priateľka Anna Durycka, sa pohrebu nezúčastní.

Navzdory údajnému zákazu ruských vyšetrovateľov odišla v pondelok na rodnú Ukrajinu, čo potvrdila i ukrajinská diplomacia. Navyše je v zlom psychickom stave.

Chýbať bude i kritik Kremľa a Nemcovov priateľ Garri Kasparov, ktorý žije vo francúzskom exile. Obáva sa o svoju bezpečnosť.

Prípravy na pohreb zavraždeného politika:

Obradu sa nezúčastní ani disident a Nemcovov spolupracovník Alexej Navalnyj, ktorý si odpykáva dvojtýždňový trest vo väzení za nepovolenú agitáciu. Moskovský súd v pondelok odmietol jeho žiadosť o prerušenie výkonu trestu.

Prezident už kondoloval

Neočakáva sa ani účasť zahraničných politikov. Ruské médiá ale nevylúčili účasť poslancov z Poľska a pobaltských krajín.

Zástup ľudí,

SITA

Na poslednú rozlúčku s viceprezidentom z čias jeľcinovského Ruska chcel prísť predseda hornej komory poľského parlamentu Bogdan Borusewicz, ale Rusko mu zakázalo vstup do krajiny.

Stop z letiska

Lotyšská europoslankyňa Sandra Kalniete sa síce dostala až na moskovské letisko Šeremeťjevo, ale po dvoch hodinách bez patričného zdôvodnenia ju nepustili ďalej.

"Necestovala som do Ruska preto, aby som robila politické vyhlásenia alebo stála na rohu a urážala ľudí," citovala poslankyňu BBC.

Pohreb Borisa Nemcova,

SITA

"Išla som do Ruska, aby som si uctila pamiatku Borisa Nemcova. Považujem ho za jednu z najobdivuhodnejších osobností Ruska," dodala Kalniete.

Prezident Vladimir Putin, ktorý už pozostalým kondoloval, vyšle na obrad svojho reprezentanta v parlamente, píše britská BBC.

Smrť Borisa Nemcova komentoval i posledný vodca Sovietskeho zväzu Michail Gorbačov. Týka sa podľa neho každého občana Ruskej federácie. "Nemyslím si, že atentát súvisí s Ukrajinou. Vysvetlenie musíme hľadať v Rusku. Bola to premyslená, špeciálna akcia. Odpovede musíme hľadať v politike," uviedol.

Pozrite si zábery, ktoré zachytili kamery v čase vraždy Borisa Nemcova:

S Borisom Nemcovom sa lúčia aj ľudia na Slovensku. Sviečky za zavraždeného politika horia aj v Bratislave. Pred ruskou ambasádou sa len pred malou chvíľou zišla približne stovka ľudí a miesto vyzdobili kvetmi.

Nemcovovu pamiatku si uctili minútou ticha:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy