Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Nemcova zabil amatér starou zbraňou, naznačuje vyšetrovanie
Zdielať na

Nemcova zabil amatér starou zbraňou, naznačuje vyšetrovanie

MOSKVA / Ruská polícia zatiaľ nepozná motív piatkovej vraždy opozičného politika Borisa Nemcova. Z vyšetrovania zatiaľ vyplýva len to, že vrah nebol profesionál, mal komplica a strieľal zo zbrane sovietskej výroby.

Borisa Nemcova, jedného z lídrov opozície zastrelil neznámy páchateľ v noci z piatka na sobotu v blízkosti moskovského Kremľa. Motívov vraždy mohlo byť podľa vyšetrovateľov toľko, že nevedia vybrať ten najpravdepodobnejší.

Jedným sú si ale istí: páchateľ trestného činu nebol profesionál. Dokonca i zbraň, ktorá bola použitá je minimálne dvadsať rokov stará. Okrem toho strelec nechal nažive i korunného svedka, Nemcovovu priateľku Annu Duryckú.

Vraždu Nemcova označila mestská polícia za najvýznamneší zločin súčasnosti. Ten sa stal v Moskve 27. februára o 23:35. Na políciu niekoľko ľudí nahlásilo streľbu na Moskovskom moste. Prvá policajná hliadka na miesto dorazila o desať minút.

Štyri guľky

Očitých svedkov je niekoľko, okrem Nemcovovej priateľky ešte aj náhodní okoloidúci. Z ich výpovedí sa ale polícia veľa nedozvedela. Durycká je v obrovskom šoku, nevedela si spomenúť takmer na nič. Známe je zatiaľ to, že vrah pristúpil k Nemcovovi zozadu a šesťkrát vystrelil.

Anna Durycká a Boris Nemcov ZDROJ: SITA

Obeť trafili štyri guľky. Následne vrah nastúpil do bieleho auta na miesto spolujazdca, píše denník Kommersant

Auto s páchateľom a jeho komplicom polícia zatiaľ neobjavila. Šokovaná Durycká si značku auta nevšimla.

SITA

Ani kamery snímajúce miesto činu polícii veľmi nepomohli. Zábery buď nie sú jasné, alebo úplne chýbajú. 

Nemilosrdný verdikt súdu

Nemcovova priateľka Durycká je stále v zlom psychickom stave. Nepríde ani na utorkový pohreb. Na tom sa neobjaví ani Alexej Navaľný, Nemcovov politický spojenec.

Moskovský súd v pondelok totiž zamietol žiadosť jeho advokátov na pozastavenie trestu väzenia o jeden deň. Súd rozhodnutie zdôvodnil tým, že Navaľný a Nemcov neboli príbuzní.

Alexej Navaľný ZDROJ: SITA

Navaľný si odpykáva dvojtýždňový trest za údajné narušenie verejného poriadku. Toho sa mal dopustiť, keď rozdával letáky v moskovskom metre.

Strach o bezpečnosť

Konstantin Jankauskas, Navaľného blízky spolupracovník odsúdený za rovnaký skutok na trest domáceho väzenia, sa ale na utorkovom pohrebe môže zúčastniť. Dovolil mu to rovnaký súd, ktorý to Navaľnému zakázal. 

Rovnako nepríde ani Nemcovov blízky spolupracovník Garri Kasparov - bývalý šachový šampión, ktorý je považovaný za jedného z najtvrdších kritikov Kremľu. Ten sa zdržiava vo Francúzsku a údajne sa bojí o svoju bezpečnosť.

Pozrite si zábery, ktoré zachytili kamery v čase vraždy Borisa Nemcova:

Najčítanejšie správy