Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
V Moskve zastrelili Putinovho oponenta
Zdielať na
Zahraničie

V Moskve zastrelili Putinovho oponenta

MOSKVA / V centre Moskvy zastrelili bývalé ruské vicepremiéra a v súčasnosti vyhláseného kritika Kremľa Borisa Nemcova. Správy ruských agentúr potvrdilo ruské ministerstvo vnútra.

"Neznámy človek vystrelil štyrikrát na Borisa Nemcova. Politik na následky zranení zomrel," povedal zdroj agentúry Interfax.

Smrť Nemcova, ktorý mal 55 rokov, prichádza pred plánovaným nedeľným protestom proti vláde prezidenta Vladimira Putina.

Vražda na objednávku

Putin podľa svojho hovorcu vraždu odsúdil a uviedol, že to mohla byť vražda na objednávku. Putin bol o vražde okamžite informovaný, vyjadril sústrasť príbuzným a známym a prikázal bezpečnostným zložkám vyšetrenie prípadu, na ktoré chce osobne dohliadnuť.

Nemcov bol ostrý kritik Putina. Napádal neefektivitu vlády, rastúcu korupciu a politiku Kremľa na Ukrajine, ktorá zhoršila vzťahy medzi Ruskom a západnými krajinami na najhoršiu úroveň od konca studenej vojny.

Neviem tomu uveriť

Zabitie Nemcova odsúdil americký prezident Barack Obama. Vo zverejnenom prehlásení vyzval ruskú vládu, aby uskutočnila "rýchle, nestranné a transparentné" vyšetrovanie s cieľom priviesť páchateľa pred súd. Obama a Nemcov sa stretli v Moskve v roku 2009.

Ukrajinského prezidenta Petra Porošenka zabitie Nemcova šokovalo. "Zabili Borisa. Je ťažké tomu uveriť. Nepochybujem o tom, že páchatelia budú potrestaní," napísal Porošenko na Twitteri. Nemcov bol okrem iného zástancom prozápadného kurzu Ukrajiny.

Štyri rany

Ruské ministerstvo vnútra potvrdilo, že Nemcov bol postrelený na štyroch miestach na tele, a to z auta, ktoré okolo neho prechádzalo, keď išiel po Veľkom kamennom moste. Podľa Interfaxu malo byť z auta vypálených celkom sedem rán a Nemcova zasiahli štyri.

K vražde podľa ministerstva vnútra došlo krátko pred piatkovou polnocou moskevského času (22:00 SEČ).

Nemcov zastával funkciu vicepremiéra v 90. rokoch a bol považovaný za možného nástupcu bývalého prezidenta Borisa Jeľcina. Po zvolení Putina prezidentom v roku 2000 sa stal Nemcov jedným z najhlučnejších kritikov jeho vlády. Pomáhal organizovať pouličné protesty a písal o korupcii štátnych úradníkov, uviedla agentúra AP.

Pozrite si video z miesta činu:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy