Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V Moskve si dnes pripomínajú zavraždenie Politkovskej
Zdielať na
Zahraničie

V Moskve si dnes pripomínajú zavraždenie Politkovskej

Stále nie je známe, kto bol objednávateľom vraždy

Tri roky po dodnes nevyšetrenej vražde ruskej investigatívnej novinárky Anny Politkovskej sa uskutočnilo v stredu o 16.03 (13.03 SELČ), presne v čase, keď Politkovskú zastrelili, nepovolené spomienkové zhromaždenie v centre Moskvy za účasti jej prívržencov, kolegov, umelcov a opozičných liberálnych politikov. Politkovskú, ktorá pracovala pre denník Novaja Gazeta, zavraždil neznámy strelec pred jej domov 7. októbra 2006. Na zhromaždení sa zúčastnili aj bývalý minister Boris Nemcov a niekdajší premiér Michail Kasjanov.

Demonštrácia sa uskutoční deň potom, ako Politkovskej prívrženci oznámili, že vyšetrovatelia identifikovali nových podozrivých v tri roky sa ťahajúcom vyšetrovaní prípadu, v ktorom doteraz chýba meno objednávateľa vraždy.

Zástupca šéfredaktora denníka Novaja Gazeta Sergej Sokolov uviedol v utorok novinárom, že vyšetrovatelia objavili nových podozrivých, no ich mená nezverejnili. Sokolov tiež povedal, že predpokladaný vrah Rustam Machmudov je na úteku v jednej z krajín Európskej únie. "Tri roky po vražde Politkovskej sú organizátor vraždy a vrah stále na slobode," zdôraznil Sokolov.

Politkovská, ktorú zavraždili vo veku 48 rokov, bola autorkou kníh a článkov ostro kritizujúcich vtedajšieho prezidenta Vladimira Putina najmä pre porušovanie ľudských práv ruskými ozbrojenými silami v Čečensku.

Preslávila sa najmä reportážami o zverstvách páchaných ruskou armádou v Čečensku a okrem iného tvrdila, že za útokmi na obytné domy v Moskve a v ďalších ruských mestách, pri ktorých v roku 1999 zahynulo vyše 300 ľudí, stála ruská tajná služba FSB. Vláda z útokov obvinila čečenských separatistov a obnovila ofenzívu v Čečensku. Jej vražda vyvolala medzinárodné rozhorčenie a niektorí kritici dali tento zločin za vinu ruskému politickému vedeniu.

Zdielať na

Najčítanejšie správy