Skoro jasno
24°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Na vraždu Politkovskej si už neposvietia
Zdielať na
Zahraničie

Na vraždu Politkovskej si už neposvietia

Moskovský súd zamietol dnes žiadosť príbuzných

Právnici príbuzných vyzvali súd, aby vrátil prípad prokuratúre a spojil ho s vyšetrovaním údajného hlavného strojcu tejto vraždy spred troch rokov.

Pred moskovským súdom sa v stredu začal druhý súdny proces s tromi podozrivými. Kritici označujú nový proces za stratu času, pretože proti podozrivým neexistujú nové dôkazy. Podľa pozorovateľov ide len o politické gesto, ktoré má oslabiť medzinárodný tlak na potrestanie vinníkov.

Prvý proces sa vo februári skončil oslobodzujúcim rozsudkom nad trojicou údajných komplicov - dvoma čečenskými bratmi a agentom Ruskej federálnej bezpečnostnej služby. Prokuratúra sa odvolala a najvyšší súd nariadil opakovanie procesu s novým sudcom a porotou. Muž podozrivý zo spáchania vraždy je stále na úteku.

Neznámy páchateľ zastrelil 48-ročnú Politkovskú 7. októbra 2006 pred vchodom do jej bytu v centre Moskvy. Novinárka vyvolala hnev Kremľa svojimi reportážami o porušovaní ľudských práv v Čečensku.

Kauza posilnila v zahraničí obavy o bezpečnosť ruských žurnalistov a oponentov oficiálnej politiky Moskvy. Záujem o prípad opäť oživilo júlové zavraždenie bývalej spolupracovníčky Politkovskej, aktivistky Natalie Estemirovovej. Obe ženy v minulosti úzko spolupracovali pri vyšetrovaní zločinov proti čečenským civilistom.

Zdielať na

Najčítanejšie správy