Oblačno
21°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Odsúdili vraha Politkovskej. Expolicajt dostal 11 rokov
Zdielať na

Odsúdili vraha Politkovskej. Expolicajt dostal 11 rokov

Šesť rokov po vražde jednej z najznámejších kritičiek Kremľa, padol v piatok rozsudok. Jedenásť rokov väzenia dostal ex-policajt, ktorý nájomným vrahom dal informácie o dennom režime novinárky Anny Politkovskej. Rodine zavraždenej sa po procese ospravedlnil.

Nižší trest za spoluprácu

Bývalý policajt Dmitrij Pavliučenko sa po príchode do súdnej siene zrútil. Moskovský mestský súd mu vymeral za podiel na vražde známej novinárky 11-ročný trest. Zohľadnil pritom, že obvinený pri vyšetrovaní spolupracoval. Pavliučenko sa tiež priznal aj k sledovaniu Politkovskej a posúvaniu informácií jej vrahom.

"Sme radi, že konečne aspoň jedna osoba bola v tomto prípade potrestaná. Podáme však odvolanie. Pavliučenko by mal vo väzení pykať oveľa dlhšie ako len 11 rokov," povedala právnička rodiny Politkovskej Anna Stavitskaya

Jediný potrestaný

Pavliučenkovi obhájcovia, naopak, chcú pre jeho bližšie nešpecifikovanú chorobu dosiahnuť ešte ľahší trest. Jeho odsúdenie je pritom len malým zadosťučinením spravodlivosti. Na procese pred tromi rokmi všetkých obvinených pre nedostatok dôkazov pustili na slobodu.

Kritička ruského režimu

Anna Politkovská bola známa ruská novinárka, spisovateľka a aktivistka za ľudské práva, kritička ruského prezidenta Vladimira Putina i ruského postupu počas vojny v Čečensku. 7. októbra 2006 ju zastrelili vo výťahu domu, v ktorom v Moskve bývala. Objednávateľ zostáva stále neznámy, indície však smerujú až k čečenskému prezidentovi Rramzanovi Kadyrovovi. 

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy