Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Vyšetrovanie v kauze vraždy Politkovskej pokračuje
Zdielať na
Zahraničie

Vyšetrovanie v kauze vraždy Politkovskej pokračuje

Nariadil to dnes ruský Najvyšší súd

Najvyšší súd tak zvrátil rozhodnutie súdu nižšej inštancie, ktorý v auguste zamietol žiadosť Politkovskej príbuzných o ďalšie vyšetrovanie. Podľa nového verdiktu sa má prípad vrátiť prokuratúre.

Na moskovskom súde sa začiatkom augusta začal druhý proces s trojicou podozrivých z účasti na zabití Politkovskej. Právnici príbuzných žiadali o vrátenie prípadu prokuratúre a jeho spojenie s prípadom hlavného podozrivého, ktorý zatiaľ uniká spravodlivosti.

Prvý proces sa vo februári skončil oslobodzujúcim rozsudkom nad trojicou údajných komplicov - dvoma čečenskými bratmi a bývalým policajtom. Prokuratúra sa odvolala a najvyšší súd nariadil v júni opakovanie procesu s novým sudcom a porotou.

Kritici označujú druhý proces za stratu času, pretože proti podozrivým neexistujú žiadne nové dôkazy. Podľa pozorovateľov ide len o politické gesto, ktoré má oslabiť medzinárodný tlak na potrestanie vinníkov.

Neznámy páchateľ zastrelil 48-ročnú Politkovskú 7. októbra 2006 pred vchodom do jej bytu v centre Moskvy. Novinárka vyvolala hnev Kremľa svojimi reportážami o porušovaní ľudských práv v Čečensku.

Kauza posilnila v zahraničí obavy o bezpečnosť ruských žurnalistov a oponentov oficiálnej politiky Moskvy. Záujem o prípad opäť oživilo júlové zavraždenie bývalej spolupracovníčky Politkovskej, aktivistky Natalie Estemirovovej.

Zdielať na

Najčítanejšie správy