Jasno
17°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Najlepšie mestá pre život. Bratislava si polepšila
Zdielať na

Najlepšie mestá pre život. Bratislava si polepšila

BRATISLAVA / Najlepším mestom pre život je austrálske Melbourne. Vyplýva to z najnovšieho rebríčka, ktorý každý rok zostavuje prestížny britský magazín The Economist. Na druhom mieste skončila Viedeň. Bratislava si oproti predchádzajúcim rokom polepšila.

Slovenská metropola skončila v najnovšom rebríčku 140 analyzovaných miest na 63. pozícii. Podľa The Economist ale patrí medzi mestá, ktoré si za posledných päť rokov polepšili. 

Z okolitých krajín, ak nerátame Rakúskom, najlepšie skončilo Maďarsko, ktorého Budapešť sa umiestnila na 45. mieste, Praha na 59. mieste a Varšava na 64.

Ukrajinský Kyjev si, aj pre pretrvávajúci konflikt, pohoršil a skončil na 132. mieste.

Vyhráva Austrália

Najlepším mestom pre život je podľa podľa magazínu Melbourne. Nasleduje Viedeň a kanadský Vancouver. Austrália má v prvej desiatke aj ďalšie mestá - Adelaide (5.), Sydney (7.), Perth (8.).

MiestoMesto Štát
1.Melbourne Austrália
2.Viedeň Rakúsko
3.VancouverKanada
4.TorontoKanada
5.AdelaideAustrália
6.CalgaryKanada
7.SydneyAustrália
8.PerthAustrália
9.AucklandNový Zéland
10.HelsinkiFínsko
63.BratislavaSlovensko

Na chvoste rebríčka skončil sýrsky Damašk (140.). Nasleduje ho bangladéšska Dháka, Port Moresby v Papui Novej Guinei, nigérijský Lagos a líbyjský Tripolis.

Okrem Kyjeva v rebríčku klesli aj grécke Atény (72.), Tunis (108.), Moskva (81.) či americký Detroit (57.). Spôsobené je to najmä pretrvávajúcimi konfliktmi či zlou ekonomickou situáciou.

Hlavné kritéria

Britský magazín mestá hodnotí podľa troch desiatok kritérií v piatich hlavných oblastiach: bezpečnosť, zdravotná starostlivosť, vzdelávanie, životné prostredie a infraštruktúra.

Najlepšie dopadli mestá strednej veľkosti v bohatých krajinách s menšou hustotou zaľudnenia.

Väčšie mestá ako Londýn či New York sa umiestňujú nižšie práve pre vysokú kriminalitu.

Na Slovensku sa žije o niečo lepšie, ako v minulosti. Podľa najnovšieho prieskumu Štatistického úradu je chudobou ohrozených 12,6 percenta Slovákov. Ide o 660 tisíc ľudí. Oproti predchádzajúcemu roku je to mierny pokles. Pozrite si analýzu Novín o 17-ej:

Súvisiace články