Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Mestskí policajti zachraňovali srncov, uviazli na oplotenom parkovisku
Zdielať na

Mestskí policajti zachraňovali srncov, uviazli na oplotenom parkovisku

BANSKÁ BYSTRICA / Banskobystrické mestskí policajti mali plné ruky práce pri záchrane srncov. Tie sa zatúlali skoro až do centra mesta. Z lesa sa dostali k zimnému štadiónu, no uviazli v oplotenom parkovisku. Odborníci to vysvetľujú tak, že práve teraz je obdobie ruje a silnejšie jedince vytláčajú slabšie zo svojho teritória.

Srnce sa zatúlali do oploteného areálu, z ktorého nevedeli vyjsť. Splašene pobehovali pomedzi zaparkované autá. Nenašli únikovú cestu. "Nachádzali sa v oplotenom areáli parkoviska pri zimnom štadióne," uviedol veliteľ operačného strediska banskobystrických mestských policajtov Jaroslav Školna.

Odviezli ich mimo mesta

Mestskí policajti aj s pomocou zamestnancov mestských lesov zvieratám pomohli. Obidvoch srncov chytili a naložili ich do auta. Odviezli ich mimo mesta. "Je ruja, silnejšie jedince vytláčajú tie slabšie. Dochádza tam k veľkým súbojom, slabší musí ujsť," hovorí poľovník Oto Hudec.

Kým sa srnce dostali do mesta, prekonali cestu pomedzi rodinné domy. Odborníci v takýchto prípadoch odporúčajú nepokúšať sa zviera chytať, ale volať práve ich.

"Srnce sú v takomto období nebezpečné, môže dôjsť k úrazu. Srnec útočí aj na ľudí, to je láska," dodáva poľovník.

Srnu vyťahovali z Hrona

Nie je to prvýkrát, čo mestskí policajti pomáhali vysokej zveri, ktorá sa zatúlala do mesta. Z rieky Hron vytiahli topiacu sa srnu. A chytali aj srnca, ktorý sa potuloval po cintoríne kde hľadal potravu. Bol krotký a nechal sa nakŕmiť z ruky, no s jeho chytením to bolo už ťažšie.

Pozrite si autentické zábery zo záchrany srncov v reportáži:

Súvisiace články