Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Jedna fotografia mu zmenila život. Usilovný chlapec dojal celý svet
Zdielať na

Jedna fotografia mu zmenila život. Usilovný chlapec dojal celý svet

Zdroj: Facebook.com/Joyce Torrefranca

MANILA / Deväťročný Filipínčan Daniel Cabrera, ktorého fotografia dojala celý svet, bude mať možnosť splniť si svoj sen a stať sa policajtom. Na zábere si malý chlapec píše úlohy po tme vonku na drevenom stole a využíva pritom len svetlo vychádzajúce z blízkej reštaurácie. Chudobná rodina vďaka jednému záberu dostala peniaze, školské pomôcky i financie na Danielovo štúdium.

"Sme neuveriteľne šťastní. Neviem, čo budeme robiť s toľkými darmi," cituje Danielovu matku Christinu Espinosu britský The Telegraph

Štyridsaťdvaročná zamestnankyňa obchodu s potravinami je nadšená "Teraz Daniel nebude musieť trpieť kvôli tomu, aby dokončil školu," dodala.

Ťažký osud

Christina žije spolu so svojimi troma malými deťmi v malom obchode, v ktorom aj pracuje. O strechu nad hlavou prišli pred piatimi rokmi, keď im zhorel dom.

Rodina žije bez otca, zomrel pred dvomi rokmi. Danielova matka, okrem toho, že pracuje v obchode, upratuje v rodine svojho zamestnávateľa. Zarobí len asi 80 pesos (1,5 eura). Ďalšie peniaze sa snaží získať predajom cigariet a sladkostí v uliciach mesta Mandaue na filipínskom ostrove Cebu.

Veľký sen

Daniel je vzorný študent a škola ho baví. "Trval na tom, že chce ísť do školy, aj keď som mu nedala peniaze na obed, pretože som žiadne nemala," opisuje jeho mama. "Vždy mi hovoril: Mami, ja nechcem zostať chudobný. Mám svoje sny," dodala.

Rodina chlapčeka dostala od miestnych úradov štipendium na školu. Zbierku zorganizovali aj policajti a doručili Espinosaovcom peniaze a jedlo.

Od ľudí dostali aj školskú uniformu a lampu, ktorú môže chlapec využívať pri úlohách.

Inšpirovalo ma dieťa

Fotografiu usilovného Daniela zverejnila na Facebooku 20 ročná študentka Joyce Torrefrance s komentárom: Inšpirovalo ma dieťa. Následne ju zdieľalo viac ako sedemtisíc ľudí a informovali o nej aj médiá.

"Nemôžem uveriť tomu, že môj príspevok obletel svet a pomohol Danielovi," uviedla Joyce. Fotografiu vraj spravila, keď sa vracala zo školy. "Bola som ohromená. Kým ostatné pouličné deti žobrú o almužnu, on sa učil," dodala.

Súvisiace články