Jasno
14°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Obrazy Fullu, Benku a Čapka môžu visieť aj na vašej stene, zadarmo
Zdielať na

Obrazy Fullu, Benku a Čapka môžu visieť aj na vašej stene, zadarmo

BRATISLAVA / Máte radi rozprávku o psíkovi a mačičke? Chceli by ste si Čapkove kresby detailne pozrieť, prípadne vytlačiť a zarámovať? Môžete. Originály sú totiž zdigitalizované a sprístupnené zdarma na novom webe umenia Slovenskej národnej galérie. Spolu s nimi diela Benku, Fullu, a ďalších.

"Myslím si, že to veľa ľudí prekvapí, že akým pričinením osudu sa dostali práve psíček a mačička do SNG. To je presne to, čo ten web umenia prináša, také nečakané stretnutia," hovorí generálna riaditeľka SNG Alexandra Kusá.

Diela si môžete pozrieť kedykoľvek a tie, ktoré sú voľné, si môžete aj stiahnuť. "Tie diela, ktoré sú voľné, čiže autor je 70 rokov po smrti, môžete stiahnuť a môžete s nimi robiť čokoľvek. Napríklad stará grafika je nádherná. Viete si s ňou vytapetovať izbu, urobiť koláž, nálepku na skúter," tvrdí lab. SNG Mária Bohumelová.

Viac informácií

Vyhľadávanie na stránke vám však umožní nielen napríklad nájsť všetky diela daného autora, ale dostanete k nemu oveľa viac informácií. "Môže si tam nájsť s kým tvoril, kto bol jeho učiteľ alebo kto bol jeho študent," dodáva lab. SNG Michal Čudrnák.

Momentálne je na webe umenia sprístupnených okolo 64 tisíc diel. Ďalšie budú priebežne pribúdať.

Na výstave sa bola pozrieť redaktorka Veronika Tóthová:

Súvisiace články