Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Na Slovensku máme unikátnu sochu od Michelangela
Zdielať na

Na Slovensku máme unikátnu sochu od Michelangela

ČASTÁ / Na svete ich existuje iba 5 kusov a jeden z nich je na Slovensku. Reč je o bronzovom súsoší Madony s dieťaťom, ktoré vzniklo na prelome 19. a 20. storočia. Autorom originálnej sochy je taliansky sochár, maliar, architekt a básnik, Michelangelo Buonarroti.

Sochu našli v roku 2014, keď sa začala rekonštrukcia zámku v Budmericiach. Zaujala ich, ale najskôr netušili, že ide až o takú vzácnosť. "Nevedeli sme najskôr, to sa priznáme bez mučenia, ale potom pri štúdiách kolega pozisťoval všetky detaily," tvrdí historik umenia, kurátor múzea Jozef Tihányi.

Odliatok z originálu

Jozef Tihányi porovnával Michelangelov originál, ktorý je v kostole v belgických Bruggách do najmenších detailov. Práve tie totiž odhalia, či je odliatok urobený priamo podľa originálu.

Keď sa povie, že ide o odliatok, laik by si možno myslel, že to nie je až také vzácne. "Je to vzácnem ak sa robí podľa toho originálu. Je jedna k jednej to, čo urobil Michelangelo pred 500 rokmi. Robí sa to len občas," vysvetľuje historik.

Päť kusov

Podarilo sa mu zistiť aj to, kedy vlastne vznikli pôvodné sádrové formy, podľa ktorých sa následne urobili odliatky. "Som zistil, že formy sú len dve, boli vyrobené koncom 19. storočia, kedy vlastne belgická vláda umožnila výrobu, Dvakrát bolo povolené pristúpiť k originálu a sňať z neho sádrovú formu," hovorí Tihányi.

Z týchto dvoch foriem vzniklo len 5 odliatkov. Sú v New Yorku, Edinburgu, Florencii vo Washingtone a na Slovensku. "Tento odliatok musel vzniknúť niekedy na prelome 19.- 20. storočia. V roku 1907 sa brali Klára Zichiová a Štefan Keglevič," pokračuje historik.

A táto socha bola pravdepodobne ich svadobným darom. Teraz si ju môžete, na rozdiel od tej v Bruggách, pozrieť naozaj zblízka na Červenom kameni.

Na sochu sa zblízka išla pozrieť redaktorka Veronika Tóthová:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy