Oblačno
23°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Trúfate si namaľovať obraz za 46,5 milióna dolárov? Tento ich zarobil
Zdielať na

Trúfate si namaľovať obraz za 46,5 milióna dolárov? Tento ich zarobil

NEW YORK / V newyorskej aukčnej sieni Sotheby's vydražili dielo surrealistického maliara Marka Rothka za 46,5 milióna dolárov. Zarážajúce na tom je to, že ide o dva dvojfarebné obdĺžniky. Obraz spoznal svojho druhého majiteľa.

Rothkove dielo s názvom "Untitled, (Yellow and Blue)", ktoré má rozmery 2,42 x 1,86 metra, autor dokončil v roku 1954. Jeho cenu v aukčnej sieni Sothesby´s v New Yorku odhadovali na 40 až 60 miliónov dolárov.

Dielo tak spoznalo svojho druhého majiteľa. V minulosti ho, podľa agentúry Bloomberg, vlastnila americká zberateľka umenia a filantropka Rachel "Bunny" Mellon.

Spáchal samovraždu

Rothko bol jeden z najúspešnejších a najznámejších umelcov v Amerike. V roku 1970 spáchal samovraždu, píše businessinsider.com. Novým majiteľom modrožltého obrazu sa stal anonymný ázijský zberateľ.

Pozrite si priložené video:

Surrealistické dielo má rozmery má rozmery 2,42 x 1,86 metra:

SITA

SITA

V uplynulých dňoch zaujala aj aukcia v sieni Christie´s. Olejomaľbu Pabla Picassa s názvom Alžírske ženy sa stal najdrahším výtvarným dielom predaným v aukcii. Jedna z verzií tohto plátna sa vydražila za 179,4 milióna dolárov.

Súvisiace články