Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Španielsko udelí občianstvo potomkom vyhnaných sefardských Židov
Zdielať na

Španielsko udelí občianstvo potomkom vyhnaných sefardských Židov

Zdroj: SITA

MADRID / Dolná komora španielskeho parlamentu vo štvrtok schválila návrh zákona. ktorý dáva právo na dvojité občianstvo potomkom Židov vyhnaných do exilu pred viac než piatimi storočiami. Tí, ktorí budú chcieť právo na získanie španielskeho občianstva využiť, budú musieť prejsť testom znalosti španielskej kultúry.

Potomkovia sefardských Židov budú musieť predložit dôkaz o príslušnosti k tejto skupine občanov potvrdenej španielskou federáciou židovských komunít alebo rabínom z miesta svojho súčasného bydliska. Podávať žiadosti o občianstve budú môcť od októbra. Záujem podľa všetkého prejevilo už asi 5 000 ľudí.

Historická krivda

Španielsko sa tak snaží napraviť historickú krivdu, ktorú terajšia vláda označuje za historický omyl, teda vyhnanie Židov roku 1492. Židovskú komunitu vtedy v Španielsku tvorilo asi 200 000 ľudí.

Päťdesiattisíc z nich sa pokúsilo perzekúcii uniknúť prijatím kresťanstva, ostatní sa rozhodli odísť, ale mnohí z nich boli povraždení ešte na území Španielska. Ostatní potom odišli do iných európskych krajín, do severnej Afriky a Osmanskej ríše.

Španielsko doteraz túto možnosť ponúklo jedine občanom Latinskej Ameriky.

Súvisiace články