Skoro jasno
19°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Cesta do Osvienčimu. Vagón, ktorý odviezol na smrť slovenských Židov
Zdielať na

Cesta do Osvienčimu. Vagón, ktorý odviezol na smrť slovenských Židov

SEREĎ / Novovzniknuté múzeum holokaustu v Seredi získalo vzácny múzejný kus. Ide o deportačný vozeň z obdobia druhej svetovej vojny. Stovky slovenských Židov v ňom prežili posledné dni svojho života. Konečná zastávka bola v koncentračnom tábore Auschwitz-Birkenau pri poľskom Osvienčime.

Vozeň, ktorý sa nachádza v Seredi, je jediný zachovaný deportačný vozeň. Slovenských Židov ním prevážali do nacistických vyhladzovacích táborov.

Posledné odkazy

Do zbierky ho získalo múzeum židovskej kultúry v Seredi. Donedávna stál na súkromnom pozemku blízko maďarských hraníc. "Jeho jedinečnosť spočíva v tom, že sa zachoval jediný s nápismi z obdobia transportu Židov zo Slovenska," uviedol riaditeľ Múzea holokaustu v Seredi Martin Korčok

V období slovenského štátu patril železniciam, ktoré ho poskytli na deportáciu Židov. Minimálne jeden z transportov skončil v Osvienčime. "Identifikovali sme, že vo vozni boli deportovaní z tábora v Žiline priamo do Osvienčimu," tvrdí Korčok.

Natlačení v dobytčáku

Židov nahnali do uzavretého vozňa, známeho ako dobytčák. Tlačili sa tam židovské rodiny s deťmi, ale aj starí a chorí ľudia.

Jediný kontakt s vonkajším svetom mali Židia cez zamrežované okienko. "Je to jediný priestor, odkiaľ dovnútra prúdil vzduch," opisuje Korčok.

Na stene vozňa sa zachovali nápisy odvlečených. Niektoré sa podarilo rozlúštiť, ďalšie historici skúmajú.

Zo Slovenska vyviezli do koncentračných táborov viac ako 70 tisíc židov, prežilo len niekoľko stoviek. Deportačný vlak bude súčasťou expozície novovzniknutého múzea holokaustu v Seredi. Otvorené bude začiatkom budúceho roku.

Pozrite si reportáž Martina Mózera:

Zdielať na

Súvisiace články