Polojasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Už ma omrzela postava Mohameda, tvrdí karikaturista Charlie Hebdo Luz
Zdielať na

Už ma omrzela postava Mohameda, tvrdí karikaturista Charlie Hebdo Luz

PARÍŽ / Populárny karikaturista francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo Rénald Luzier, ktorý bol v januári terčom krvavého útoku islamistov, oznámil, že už nebude kresliť kontroverzné karikatúry proroka Mohameda. Uviedol to v rozhovore pre kultúrny časopis Les Inrockuptibles.

"Už nebudem kresliť postavu Mohameda, už ma nezaujíma. Omrzela ma," povedal denníku karikaturista Rénald Luzier, prezývaný Luz. Práve zobrazovaním islamského proroka Mohameda v Charlie Hebdo poburoval moslimov na celom svete. Nakoniec 7. januára dvaja islamistickí radikáli postrieľali v redakcii týždenníka 12 ľudí.

Štyridsaťtriročný Luz útok prežil a bol autorom ďalšej kresby proroka, ktorá sa objavila na prvej stránke čísla, ktoré vyšlo týždeň po vraždení v redakcii. Zobrazil plačúceho moslimského proroka Mohameda s nápisom Je suis Charlie (Ja som Charlie) na titulnej strane. Táto krátka veta sa vtedy stala symbolom solidarity s obeťami útoku na začiatku januára.

Egyptský ústav pre výklad islamského práva potom varoval pred vydávaním podobných karikatúr. Podľa neho ide o provokáciu. "Tento čin je neoprávnenou provokáciou voči citom 1,5 miliardy moslimov na svete," upozornil inštitút, ktorý je spolu s univerzitou Al-Azhar najvýznamnejšou náboženskou inštitúciou v krajine. "Toto vydanie povedie k novej vlne nenávisti vo francúzskej a západnej spoločnosti," dodal v polovici januára ústav.

Boj za slobodu

Podobná kritika voči denníku prekvapivo tento týždeň zaznela aj zo strany skupiny spisovateľov v Spojených štátoch. Nesúhlasia s rozhodnutím Amerického centra PEN klubu udeliť satirickému časopisu Charlie Hebdo cenu za odvahu v boji za slobodu slova.

Podľa denníka The New York Times sa ocenenie Charlie Hebdo rozhodli galavečer bojkotovať napríklad kanadsko-srílanský prozaik a básnik Michael Ondaatje, nigerijsko-americký spisovateľ a historik umenia Teju Cole či americká autorka Rachel Kushner.

Kushner svoj nesúhlas s cenou zdôvodnila kultúrnou netoleranciou magazínu. Podobne sa vyjadrili aj ostatní, niektorí zmienili aj neúctu karikatúr k moslimom.

Týždenník Charlie Hebdo dorazil po tragédií aj na Slovensko. Ľudia boli sklamaní. O prvé výtlačky týždenníka bol veľký záujem. Šancu získať ich mali iba tí, ktorí si ich rezervovali vopred.

Pozrite si video:

Súvisiace články