Oblačno
20°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Grafik sa ukryl pred atentátnikmi. Prestalo mi biť srdce, spomína
Zdielať na

Grafik sa ukryl pred atentátnikmi. Prestalo mi biť srdce, spomína

PARÍŽ / Zamestnanec tlačiarne, v ktorej sa minulý piatok ukryli atentátnici, svoj príbeh vyrozprával televíznej stanici France 3. Mladý grafik prežil osem nekonečných hodín zavretý v tesnej skrinke.

Dvadsaťšesťročný grafik Lilian Lepère bol v tlačiarni od rána. Vďaka pohotovosti svojho nadriadeného sa mu podarilo včas schovať. Šéf začal s teroristami hovoriť, ponúkol im kávu a jedného dokonca ošetril. Grafikovi stihol naznačiť, aby sa ukryl. Jeho samého atentátnici prepustili.

Lepère skončil v skrinke s rozmerom 70 krát 90 centimerov a nemohol sa ani pohnúť. "Na jednej strane bola stena a na druhej by sa otvorili dvierka, keby som sa pohol," popísal muky, ktoré zažíval. Útočníci boli v miestnosti na druhej strane v kancelárii riaditeľa.

Prestalo mu byť srdce

Jeden z vrahov vošiel do susednej sály a grafik bol presvedčený, že ho objaví, píše The Daily Mail. Pootvoril skriňu vedľa neho, ale nenašiel nič zvláštne. "Povedal som si, že začne prehľadávať všetko nábytok, ale dvierka mojej skrinky zostali zavreté," vypovedal.

Atentátnik sa následne naklonil nad kohútik a priamo sa z neho napil. "Pil hneď nado mnou, počul som tiecť vodu a videl som obrys jeho postavy. Za mojím chrbtom tiekla voda do odpadu. Bol to surrealistický okamih, ako vo filme. V takej chvíli mozog prestáva fungovať, srdce prestane tĺcť, dych sa zastaví a človek zistí, že nič nezmôže," spomínal.

Explózia, streľba, koniec

Po štyroch hodinách si uvedomil, že má vo vrecku telefón. Mal vypnuté zvonenie a nechal vyzváňať telefóny v celom podniku, aby maskoval zvuky, ktorými by na seba mohol upozorniť.

Známym poslal správy a švagor mu odpovedal, že je v kontakte s políciou. V tej chvíli sa grafikovi pustili slzy a trochu ho to povzbudilo.

Priamymi účastníkmi piatkových únosov v Paríži boli aj ľudia, o ktorých teroristi nevedeli. Jeden zo zamestnancov tlačiarne sa ukryl pod drezom a polícii podával informácie o útočníkoch. V košér obchode sa otec s malým synom skrýval v mraziacom boxe.

K prepadnutej tlačiarni Création Tendance Découverte dorazila špeciálna jednotka, vojenská technika i protitankové vozidlo.

V piatok večer obkľúčenie tlačiarne skončilo. Ozvala sa explózia, niekoľko výstrelov a bolo po všetkom. Bratia Kouchaiovci dostali smrteľnú ranu.

Francúzsky týždenník Charlie Hebdo, ktorý sa stal minulý týždeň terčom teroristického útoku, vyjde v stredu s karikatúrou plačúceho moslimského proroka Mohameda a nápisom Je suis Charlie (Ja som Charlie) na obálke:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy