Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Muž v škatuli, otec so synom v mrazničke. Skrytí hrdinovia...
Zdielať na

Muž v škatuli, otec so synom v mrazničke. Skrytí hrdinovia...

PARÍŽ / Priamymi účastníkmi piatkových únosov v Paríži boli aj ľudia, o ktorých teroristi nevedeli. Jeden zo zamestnancov tlačiarne sa ukryl v krabici pod drezom a polícii podával informácie o útočníkoch. V košér obchode sa otec s malým synom skrýval v mraziacom boxe.

Bratia Chérif a Said Kouchaiovci v stredu zaútočili na redakciu magazínu Charlie Hebdo.

Na úteku prepadli čerpaciu stanicu a od piatku sa ukrývali v tlačiarni v obci Dammartin-en-Goële, ktorý leží 40 kilometrov severovýchodne od Paríža. Držali jedného rukojemníka, ale netušili, že je s nimi v budove aj ďalší človek.

Dvadsaťšesťročný grafik sa ukryl v krabici pod drezom v jedálni. Podľa svojich slov bol na smrť vydesený. Po chvíli premohol svoj strach, z vrecka vytiahol mobilný telefón a zalarmoval políciu.

Dokonale koordinovaný zásah

Následne podával informácie o pohybe únoscov, napísal server The Guardian. Zásahový tím uviedol, že muž poskytol kľúčové taktické informácie vrátane svojej polohy i to, o čom sa teroristi rozprávajú.

Zásah bol rýchly a dokonale koordinovaný. Po niekoľkých výbuchoch a prestrelke obliehanie budovy skončilo. Obaja únoscovia zomreli, ukrytý pracovník tlačiarne vyviazol bez zranení.

Na mieste bol aj reportér TV JOJ Martin Krpač, pozrite si priloženú reportáž:

Nevšimol si ich

O štyridsať kilometrov sa odohrávala iná dráma. Spojenec teroristických bratov Amedy Coulibaly vnikol do predajne košér potravín. Štyroch ľudí pripravil o život a ďalších 15 zadržiaval ako rukojemníkov.

Jeden z nich, ktorý sa v čase útoku nachádzal v obchode so svojim trojročným synom, sa ukryl s ďalšími tromi ľuďmi do veľkého mraziaceho boxu.

Terorista si ich nevšimol. V mraze mali zostať nasledujúcich päť hodín. Muž si vyzliekol bundu a zabalil do nej svojho syna. Hodiny v krutých podmienkach sa nakoniec vyplatili a pomohli pri následnom zásahu polície.

Synove číslo poslala polícii

Mužova matka vedela, že jej syn šiel v čase útoku do obchodu. Bolo jej jasné, že jej syn je jedným z rukojemníkov a preto sa ho nepokúšala kontaktovať.

Napadlo jej však poslať jeho telefónne číslo polícii, pre ktorú to bola dôležitá informácia. Na základe signálu jeho čísla si zásahový tím urobil presný obraz o situácii v obchode a rozmiestnení rukojemníkov.

V krutom mraze

"Rýchlo som utekal dolu. Otvoril som dvere na mrazničke a schoval som sa tam aj s ďalšími ľuďmi. Vypol som svetlo aj mrazenie. Útočník sa vyhrážal, že ak nevyjdeme hore, všetkých nás postrieľa," vypovedal muž.

"Pýtal som sa ostatných, čo budeme robiť. Či ísť hore alebo zostať. Vedľa mňa bola jeden muž s malým dieťaťom. Keď som zhasol, zavrel som dvere a povedal: Zostaňte v tichosti tu, ja pôjdem hore sám. Potom som vyšiel výťahom hore, pozrel som sa okolo seba a nikoho som nevidel. Začal som utekať. V tom som zbadal policajtov. Povedali, aby som si ľahol a dal ruky za hlavu," skončil svoje rozprávanie.

Pozrite si priloženú reportáž Martina Mózera:

Prehľad, čo sa deje

Plánovanie útoku bolo veľmi konkrétne a i vďaka nemu pri zásahu polície nezomrel žiaden z rukojemníkov. Pomohla i nedôslednosť únoscu, pripomína The Independent.

Ozbrojenec Amedy Coulibaly, ktorý držal v piatok v obchode s potravinami rukojemníkov, je mŕtvy.

Coulibaly po telefonickom rozhovore s vyjednávačmi zabudol vypnúť mobilný telefón a polícia mala prehľad o tom, čo sa v obchode deje.

Za hlavné mesto sveta proti terorizmu a za slobodu v nedeľu označil francúzsky prezident François Hollande Paríž. Na miliónovú manifestáciu sa zišlo päťdesiat zahraničných štátnikov. Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy