Jasno
18°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Do Paríža radšej necestujte. Hollande nechcel Netanjahua na pochode
Zdielať na
Zahraničie

Do Paríža radšej necestujte. Hollande nechcel Netanjahua na pochode

PARÍŽ / Francúzsky prezident François Hollande mal žiadať izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, aby necestoval do Paríža na nedeľný pochod proti terorizmu. Nechcel totiž, aby sa namiesto vyjadrenia solidarity s obeťami teroristických útokov sústredila pozornosť na žiovsko-moslimské a izraelsko-palestínske vzťahy.

Keď začala francúzska vláda rozosielať pozvánky svetovým lídrom na manifestáciu, Hollandeov poradca pre národnú bezpečnosť Jacques Audibert údajne kontaktoval svojho izraelského kolegu.

Mal mu odkázať, že Hollande by bol radšej, keby Netanjahu do Francúska necestoval. Francúzsky prezident dúfal, že premiér židovského štátu pochopí, aké ťažkosti by jeho príchod mohol znamenať.

Dôvodom nepriaznivé počasie

Netanjahu mal sprvoti francúzskej žiadosti vyhovieť a v sobotu večer premiérovi ľudia oznámili, že do Paríža z bezpečnostných dôvodov nevycestuje.

Rovnaký odkaz zaslali Francúzi aj palestínskemu vodcovi Mahmúdovi Abbásovi, ktorý rovnako zverejnil vyhlásenie, že sa nedostaví kvôli nepriaznivému počasiu, píše Times of Israel.

Keď oni, tak aj my

Lenže v sobotu v noci oznámili izraelský minister zahraničných vecí Avigdor Lieberman a minister hospodárstva Naftali Bennett, že do Paríža prídu na pochod.

Benjamin Netanjahu (vľavo) na pochode spoločne s prezidentom Hollandeom (uprostred),

SITA

Hollandeov poradca Audibert mal vtedy svojmu izraelskému kolegovi povedať, že v tom prípade pozvú aj Palestínčanov. Za pár hodín Abbasov úrad zverejnil informáciu, že palestínsky prezident do Paríža nakoniec príde.

Pochovaní v Izraeli

Pamiatku sedemnástich obetí teroristických útokov spáchaných minulý týždeň vo Francúzsku si prišlo uctiť 1,5 milióna ľudí, vrátane politických špičiek a významných zahraničných hostí.

Pozrite si priloženú reportáž Martina Krpača, ktorý bol priamo na mieste:

Obeťami piatkového útoku boli aj štyria židovskí zákazníci košér lahôdkárstva. Zabil ich radikálny islamista. Všetci budú pochovaní v Izraeli.

Násilné akcie si vyžiadali spolu 17 nevinných obetí. Kritike čelí tajná služba, ktorá mala signály o radikálnych postojoch teroristov už z minulosti, ale nepodnikla žiadne opatrenia.

Bez Obamu

Americké médiá sa čudujú, že sa nedeľného pochodu proti terorizmu v Paríži nezúčastnil prezident Barack Obama ani žiadny vysoký americký predstaviteľ. Spojené štáty zastupovala len americká veľvyslankyňa vo Francúzsku Jane Hartley.

Podľa niektorých amerických novinárov mal Obama poslať do Francúzska aspoň ministra zahraničných vecí Johna Kerryho alebo viceprezidenta Joe Bidena, informovala americká CNN.

Kerry sa v tom čase nachádzal v Indii, kde bol na vopred dohodnutej návšteve. V Paríži sa v nedeľu nachádzal aj americký minister spravodlivosti Eric Holder, pochodu sa ale nezúčastnil.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy