Oblačno
17°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Paríž sa pomaly spamätáva z krvavých útokov
Zdielať na
Zahraničie

Paríž sa pomaly spamätáva z krvavých útokov

PARÍŽ / Násilné akcie si vyžiadali spolu 17 nevinných obetí. Kritike čelí aj tajná služba, ktorá mala signály o radikálnych postojoch teroristov už z minulosti, no nepodnikla žiadne opatrenia.

Paríž sa pomaly spamätáva zo série najkrvavejších útokov, ktoré majú na svedomí miestni teroristi sympatizujúci s islamistami. Polícia v piatok ukončila drámu v tlačiarni, kde sa ukryli páchatelia niekoľkonásobnej vraždy časti redakcie zo satirického týždenníka a obidvoch nakoniec usmrtila.

Ochrancovia Mohammeda

Jeden z bratov Kouachiovcov sa ešte pred zásahom francúzskej televízii priznal, že na vražednú misiu ho zverbovala teroristická sieť A-Káida. "Poviem iba toľko, že sme ochrancovia proroka Mohammeda. Do akcie ma poslala Jemenská vetva Al-Káidy," telefonuje Cherif Kouachi.

Bezhraničný fanatizmus až do konca preukázal aj ďalší ozbrojenec -  Amed Coulibaly hlásiaci sa k Islamskému štátu. Najprv chladnokrvne zastrelil policajtku a potom sa zabarikádoval v kóšer predajni. Odtiaľ ďalej telefonicky tvrdil, že je v spojení s bratmi Kouashiovcami, s nimi vraj násilné akcie dohodol aj uskutočnil. 

Medzi rukojemníkmi deti

Muž s bohatou kriminálnou minulosťou bol zabitý pri policajnej akcii v obchode, kde niekoľko hodín zadržiaval skupinu rukojemníkov. O život prišli aj štyria z nich. Polícia ešte stále nezverejnila totožnosť obetí.

Medzi rukojemníkmi boli aj deti, o ich osude sa však nič nevie. Jeden z mála svedkov - priamo rukojemník, takto opísal dramatickú situáciu, ktorá vládla v parížskej kóšer predajni.

Takto sa to stalo

"Rýchlo som utekal dolu. Otvoril som dvere na mrazničke a schoval som sa tam aj s ďalšími ľuďmi. Vypol som svetlo aj mrazenie. Útočník sa vyhrážal, že ak nevyjdeme hore, všetkých nás postrieľa. Pýtal som sa ostatných, čo budeme robiť. Či ísť hore alebo zostať. Vedľa mňa bola jeden muž s malým dieťaťom. Keď som zhasol, zavrel som dvere a povedal: Zostaňte v tichosti tu, ja pôjdem hore sám. Potom som vyšiel výťahom hore, pozrel som sa okolo seba a nikoho som nevidel. Začal som utekať. V tom som zbadal policajtov. Povedali, aby som si ľahol a dal ruky za hlavu," opisuje zamestnanec obchodu.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy