Polojasno
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Americká sudkyňa priznala šimpanzom ľudské práva
Zdielať na

Americká sudkyňa priznala šimpanzom ľudské práva

Zdroj: SITA

NEW YORK / Po prvýkrát v histórii Spojených štátov sudca rozhodol, že párik šimpanzov držaný vo výskumnom zariadení univerzity, je chránený rovnakými právami, ktoré regulujú väznenie ľudí. Tým de facto v očiach zákona pozdvihla zvieratá na úroveň ľudí.

Sudkyňa newyorského súdu Barbara Jaffe uviedla, že opice určené na výskum na univerzite Stony Brook sú chránené zásadou "habeas corpus", základným právnym princípom, ktorý umožňuje ľuďom spochybniť oprávnenosť ich uväznenia.

Štyria šimpanzy

Toto rozhodnutie prišlo dva roky po tom, čo aktivisti zo združenia Nonhuman Rights Project poukázali na prípady štyroch šimpanzov.

Dvaja z nich, Hercules a Leo boli na univerzite Stony Brook v New Yorku. Ďalší dvaja boli súkromným majetkom.

Súd v decembri 2014 zamietol výhrady organizácie na ochranu zvierat a rozhodol, že šimpanz Tommy, ktorý bol súkromným majetkom, nemá rovnaké práva ako ľudia. Preto ho majiteľ nemusel pustiť na slobodu.

Skúmať neľudské podmienky

Sudkyňa newyorského súdu na 6. mája vytýčila pojednávanie v prípade Hercula a Lea, na ktoré pozvala zástupcov Stony Brook University, píše portál theverge.com. Chce vedieť odpovede na otázky, či šimpanzov na univerzite držia v neľudských podmienkach.

Richard Cupp, profesor práva na kalifornskej univerzite Pepperdine uviedol, že by bolo "celkom prekvapivé" ak by sudkyňa dospela k "závažným zisteniam", že šimpanzy by mohli mať ľudské práva.

Výkonná riaditeľka organizácie Nonhuman Rights Project Natalie Prosin uviedla, že aj keby Hercules a Leo nezískali ľudské práva, budú precedensom pre ďalšie prípady. 

"Máme vedecký dôkaz, že slony, ľudoopy, veľryby a delfíny sú autonómne bytosti a zaslúžia si telesnú slobodu," uviedla Natalie Prosin.

Súvisiace články