Zatiahnuté
13°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Aktivista žiadal ľudské práva pre šimpanza
Zdielať na

Aktivista žiadal ľudské práva pre šimpanza

Zdroj: Thinkstockphotos

NEW YORK / Šimpanz nemá rovnaké práva ako ľudia, a jeho majiteľ ho tak nemusí prepustiť zo zajatia, rozhodol vo štvrtok miestneho času odvolávací súd v New Yorku.

Vo vôbec prvom prípade svojho druhu chcela organizácia bojujúca za práva zvierat dosiahnuť prepustenie primáta Tommyho tým, že by preňho vymohla priznanie právnej subjektivity. Sudca rozhodol, že šimpanzovi neprináleží. "Nemôže prevziať žiadne právne povinnosti ani byť právne zodpovedný za svoje činy," povedal sudca.

Podobní ako ľudia

Organizácia s názvom Nonhuman Rights Project (NRP) argumentovala tým, že šimpanzi majú natoľko podobné vlastnosti ako ľudia, že by si zaslúžili základné práva, vrátane slobody. Píše o tom britský denník the Guardian.

Aktivisti požadovali prepustenie na základe zákonov, ktoré umožnili prepustenie otrokov v 18. storočí.

Čoskoro po vynesení rozsudku zástupcovia NRP oznámili, že sa odvolajú na najvyšší súd. "Je to len prvý krok v dlhodobej strategickej kampani za práva šimpanzov a ďalších inteligentných zvierat," povedal jeden z aktivistov.

Cirkusová opica

Majiteľ šimpanza Tommyho, o ktorého prepustenie NRP požadoval, hovorí, že je s výsledkom súdneho procesu spokojný. Tommy, ktorý má údajne okolo 40 rokov, je bývalá cirkusová opica.

Jeho majiteľ, Patrick Lavery, ho dostal asi pred desiatimi rokmi a. Opici postavil malú budovu, v ktorej nechýba televízor, pár izieb a výbeh. Podľa svojho majiteľa je však šimpanz na čakacej listine na prijatie do útulku pre jemu podobné zvieratá.

Súvisiace články