Zatiahnuté
21°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Požičovňa hračiek. Šetrí peniaze, priestor a má výchovný charakter
Zdielať na
Zaujímavosti

Požičovňa hračiek. Šetrí peniaze, priestor a má výchovný charakter

BRATISLAVA / Partia nadšených mamičiek prišla s nápadom otvoriť si požičovňu hračiek. Už niekoľko dní funguje v rodinnom centre v bratislavských Krasňanoch a prevádzkuje ju občianske združenie.

Deti sa zo všetkého najradšej hrajú. Nie všetci rodičia ale majú toľko peňazí, aby mohli deťom kúpiť všetky hračky, na ktoré ich ratolesti ukážu prstom. Mať niečo nové a pekné na 2 týždne doma, to ich túžbu po nových hračkách podľa skúseností mamičiek, často uhasí.

"Sú to také hračky, s ktorými sa deti najčastejšie hrajú. Za dobrovoľný príspevok si ich môžu požičať domov na dva týždne," hovorí Andrea Čabáková z Rodinného centra v bratislavských Krasňanoch. Kaucia za možnosť požičiavať si hračky je v plnej sume vratná.

Výchovný charakter

"Je to veľmi dobrý nápad. V zahraničí to samozrejme bežne funguje. Hlavne organizácie, ktoré sa zapodievajú rozvojom detí a podporou vývinu detí, poskytujú hračky na zapožičanie," vysvetľuje psychologička Monika Longauerová.Rodičia si chvália, že vďaka požičovni nebudú mať doma skladisko hračiek. Bonusom aj je výchovný charakter.

"Vedia, že sa k tej hračke musia správať ohľaduplne, lebo je to cudzia hračka, musí ju vrátiť, čiže dávať na ňu pozor," vymenováva Čabáková. "Tých hračiek, ako deti rastú, pribúda a už nie je miesto na uskladňovanie, a takto má dieťa na dva týždne novú hračku," opisuje mama Eva.

Pozrite si reportáž redaktorky Barbory Jánošovej:

Zdielať na

Súvisiace články