Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Parížske múzeá chcú zakázať selfie držiaky
Zdielať na

Parížske múzeá chcú zakázať selfie držiaky

PARÍŽ / Medzi fanúšikmi takzvaných selfie patrí i londýnsky starosta Boris Johnson či americký prezident Barack Obama. Parížske múzeá ale z milovníkov tohto druhu zábavy nie sú nadšené a plánujú zákaz používania teleskopických držiakov na fotenie selfie prostredníctvom mobilných telefónov.

Ochranka zámku vo Versailles prikazuje návštevníkom, aby svoje držiaky na mobilné telefóny nepoužívali.

Existujú totiž obavy, že by mohlo dôjsť k poškodeniu zrkadiel, nábytku či niektorých umeleckých diel, píše The Daily Telegraph. Úplný zákaz vojde do platnosti v priebehu niekoľkých týždňov.

Selfie držiak je teleskopická tyč, ktorá sa dá predĺžiť až na jeden meter. Na jej konci je držiak pre mobilný telefón. Dá sa tak získať omnoho širší záber, ktorý okrem dotyčných osôb zachytáva aj miesta, kde sa ľudia nachádzajú.

Držiaky sú čoraz populárnejšie,

SITA

Úplný zákaz fotografovania

Parížske múzeum Centre Pompidou, ktoré vystavuje moderné umenie, takisto smeruje k zákazu. Znepokojení sú aj v slávnom Louvri, kde sa obávajú zničenia niektorých diel, keď turisti operujú s tyčami v blízkosti slávnych plátien, akým je napríklad aj Mona Lisa.

Parížske múzeum Orsay, v ktorom sa nachádzajú diela impresionistov, k podobným zákazom pristupovať nemusia. Pred nejakým časom totiž zaviedlo úplný zákaz fotografovania.

Politik odmieta kritiku

Čaru selfie prepadli nielen mladí ľudia, ale napríklad aj český politik Zdeněk Škromach, ktorý sa pred mesiacom vyfotografoval počas pietneho pochodu za obete holokaustu v Terezíne.

Pozrite si priloženú reportáž Martina Krpača:

Súvisiace články