Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Brnenie aj maketa Concordu. Toto sú najkurióznejšie krádeže z hotelov
Zdielať na

Brnenie aj maketa Concordu. Toto sú najkurióznejšie krádeže z hotelov

Zdroj: TV JOJ

NEW YORK / Ľudia si z hotelov odnášajú rôzne veci. Či to robia kvôli neobvyklému suveníru, peniazom alebo chcú potrestať hotel, nevedno. Podľa odhadov Americkej hotelovej asociácie prichádzajú americké hotely o 100 miliónov dolárov ročne, napísal server Yahoo Travel.

Podľa portálu Yahoo Travel je krádež načatého šampónu rovnaká "krádež" ako vziať si z reštaurácie jedlo do krabice. Pokiaľ je naviac na fľaške logo hotelu, ide o dobrú reklamu.

Šampóny sú bežné

"Každé ráno v sprche sa pozerám na šampóny, ktoré som nazbieral všade možne," hovorí hotelový dizajnér Adam Tihany. Svojho času radil hotelom, aby na drobné doplnky, ktoré si hostia odnášajú, dávali svoje logo a zaistili si tak "mesiace reklamy zdarma".

Ešte pred pár rokmi boli hoteliéri oveľa ochotnejší a dokonca aj dychtivejší pochváliť sa tým, ktoré predmety im často miznú. Momentálne sú ale oveľa mlčanlivejší. Všetky hotely sa zhodujú, že najčastejšie miznú uteráky, vankúše, batérie z diaľkových ovládačov, žiarovky z lampičiek a kúpacie plášte.

Misky na maslo

O krok vyššie nad miznúcimi šampónmi sú veci, ktoré sa strácajú z podnosov izbovej služby. Napríklad malé vázičky alebo misky na maslo. Ich stratu hotely sledujú, aby vedeli, aké percento si majú pripočítať k izbovej službe.

Pokiaľ si hosť odnesie vankúš, približne v polovici hotelov mu to neprejde len tak. Dostane list s blokom a poznámkou: "Dúfame, že vám náš vankúš vyhovuje."

Mikročipy v posteľnom prádle

Hotel si tento prípad poznamená do zložky o hosťovi. Pokiaľ by sa vrátil, môže počítať s tým, že dostane internetovú adresu stránky, kde si môže hotelové vybavenie zakúpiť. Na pomoc prichádzajú aj nové technológie. Niektoré hotely do hotelového prádla a vankúšov zabudovať mikročipy.

Najkurióznejšie ukradnuté predmety

Samostatnú kapitolu ale tvoria zlodeji, ktorých drzosť nemá hranice. Medzi najkurióznejšie predmety patria:

- umelecké dielo Andyho Warhola v hodnote 300 000 dolárov, ktoré zmizlo v hoteli v Hong Kongu

- tri a pol metra dlhý model lietadla Concorde

- brnenie

- veľké piáno; to vraj odviezli traja ľudia prezlečení za robotníkov, ktorí prišli s vozíkom do hotelovej haly a nástroj odsťahovali

- vybavenie kúpeľne; jeden z hostí si z izby berlínskeho hotela odmontoval sprchovaciu hlavicu, hydromasážnu jednotku, kohútiky, záchodovú dosku a umývadlo

- vypchatá hlava kanca: tú sa pokúsil odniesť hosť z britského Hotel du Vin v Birminghame, ale zamestnanci ho načapali. O hlavu neprišiel, priatelia mu ju kúpili ako svadobný dar

- chladnička s minibarom. Veľa hostí ju vyprázdnia, ale jeden hosť hotela v Dubaji vybral von fľašky a vzal si chladničku, pribral k nej aj pohovku

- mramorový krb; odniesol ho hosť z hotela Four Seasons v Beverly Hills

-stredoveký meč

- hoteliérov pes

Súvisiace články