Jasno
19°
Bratislava
Zabudnite na víno. Nie je nič lepšie než voda, tvrdia odborníci
Zdielať na

Zabudnite na víno. Nie je nič lepšie než voda, tvrdia odborníci

Zdroj: ISIFA

LOS ANGELES / Gastronomickí odborníci, ktorí sa zameriavajú na nápoje, začínajú stále častejšie zamestnávať svoj jazyk viac než vínom pohárom vody.

Podľa expertov nie sú všetky vody rovnaké a voda je viac než len to, čo nám doma tečie z kohútika a predáva sa v plastových fľašiach.

A ak ide o to doplniť jedlo osviežujúcim nápojom, neexistuje podľa nich nič lepšie než pohár vhodne vybranej vody.

"Šéfkuchár sa stará o jedlo, someliér sa stará o víno, ale vyzerá to tak, akoby sa nikto nestaral o vodu," sťažuje sa antropológ Michael Mascha, ktorý sa špecializuje na stravu.

Nie je voda ako voda

Samozrejme sa objavilo množstvo tých, ktorí tvrdia, že degustácia vody a hľadanie tej vhodnej k určitým pokrmom je záležitosťou jedného percenta elitárov.

Mascha s týmto názorom nesúhlasí. Domnieva sa, že Američania sú ohľadom stravovania stále vzdelanejší a ľudia nechcú mať na stole iba nudnú fľašu obyčajnej vody.

"Voda nie je iba vodou," hovorí špecialista losangelskej reštaurácie Ray’s & Stark Bar na vodu Martin Riese. Zdá sa, že túto myšlienku zdieľajú i zákazníci. Od zavedenia nápojového lístka s vodou v minulom roku sa jej predaj zvýšil o 500 percent.

Riese má i vlastnú značku vody Beverly Hills 90H20, ktorá v roku 2014 vyhrala cenu pre najlepšiu vodu na svete.

Nové víno

Podobne ako u vína i v prípade vody odborníci používajú výrazy ako mineralita, vyváženosť a pocit v ústach. Popisujú tak chuť vody a navrhujú, ku ktorému jedlu sa voda najlepšie hodí.

Riese sa domnieva, že voda by sa mala vyberať k jednotlivým jedlám podľa kyslosti a slanosti.

K ľahkému jedlu, akým je napríklad sushi, doporučuje niečo hladšie a jemné, akou je voda s nízkou mineralitou. K dezertom sa hodí slaná a horká voda, ktorá môže dodať prekvapivý rozmer čokoládovým pokrmom.

Súvisiace články