Skoro jasno
13°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Herné siete sa stali terčom hackerov
Zdielať na

Herné siete sa stali terčom hackerov

BRATISLAVA / Predstavte si ten pocit, keď vaše dieťa nájde pod vianočným stromčekom hernú konzolu, po ktorej dlhé mesiace snívalo. Po rozbalení však zistíte, že momentálne je vám skoro nanič. A nie je pokazená, len sa stala terčom hackerov. Spravodajské weby CNN a BBC informovali, že hekerský útok sa dotkol herných sietí Sony a Microsoftu.

Oddych pri vysnívanej konzole si dopriala aj hokejová hviezda NHL Tomáš Tatar. Svoju radosť ukázal aj na sociálnej sieti. On mal šťastie, útoku sa vyhol. No takpovediac na nervy bol nejeden užívateľ.

Facebook/Tomáš Tatar

DDos útoky

"Chcel sa prihlásiť do tej služby a služba mu napísala, že momentálne je nedostupná. A to bolo práve z toho dôvodu, že služba bola vyťažená hackermi, čiže vtedy nemohla tá služba reagovať na požiadavky toho užívateľa," opisuje redaktor IT Magazínu Lukáš Koškár.

Išlo totiž o klasické DDos útoky, ktoré majú za úlohu zahltiť servery natoľko, že ich znefunkčnia. Na Slovensku takéto útoky z minulosti dobre poznajú najmä IT-čkári z vládnych stránok. O tomto masívnom hackerskom útoku informovala britská BBC, či americká CNN. O problémoch so servermi informovala dotknutá spoločnosť aj na svojom Twitterovom účte.

Lizard Squad

"Sme si vedomí, že niektorí užívatelia majú problémy s prihlásením sa do siete PlayStation. Inžinieri to vyšetrujú," napísali na Twitter.

Odstavenie serverov znamená znemožnenie používať svoj online účet. Navyše mnohí plánovali hrať sa práve po sieti, teda na diaľku. "Za týmto útokom je hackerska skupina, ktorá žiada od oboch prevádzkovateľov zverejnenie svojich príspevkov na sociálnych sieťach," informuje šéfredaktor PC Revue Ondrej Macko.

Skupina si hovorí "lizard squad". V posledných mesiacoch takto zaútočila niekoľkokrát. Ich identitu nikto nepozná. Isté ale je, že zahltiť servery je práve cez Vianoce najľahšie.

Znefunkčnenie serverov

"Osobne si myslím, že po Vianociach sa všetko dostane do normálu, ale zatiaľ treba počkať," dodáva Macko. Podľa expertov zrejme cieľom nie je priemyselná špionáž, ani snaha získať citlivé údaje. Malo by ísť len o znefunkčnenie serverov a teda pokazenie radosti z vianočných darčekov po celom svete.

Súvisiace články