Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Mesto Marseille označilo bezdomovcov žltými trojuholníkmi
Zdielať na

Mesto Marseille označilo bezdomovcov žltými trojuholníkmi

Zdroj: reprofoto/the telegraph

MARSEILLE / Francúzske mesto Marseille začalo ľudí bez domova označovať nápadným žltým trojuholníkom viditeľne umiestneným na ich odeve. Ľudskoprávni aktivisti obvinili miestnu radnicu, že zavádza nacistické praktiky. Informuje o tom britský denník The Telegraph.

Súčasťou označenia, ktoré dostali ľudia bez domova, je aj súpis zdravotných problémov, ako sú rôzne ochorenia či alergie. Sú žiarivo žlté, aby boli dobre viditeľné a mali pomáhať zdravotníkom, ktorí by takto dokázali bezdomovcom účinnejšie poskytnúť pomoc.

Ochrancovia ľudských ľudských práv i ministri francúzskej vlády žltý trojuholník ostro kritizujú. Podľa nich ide o stigmatizáciu a prirovnávajú ho k žltej hviezde, ktorou označovali nacisti Židov počas holokaustu.

Neukazujme prstom

Organizácia na ochranu ľudských práv La Ligue des droits de l' Homme, vyhlasuje, že ju trápi podobnosť "tohto označenia žltou hviezdou, so Židmi, ktorí ju museli nosiť počas druhej svetovej vojny."

"Som v šoku. Nútiť ľudí bez domova nosiť žltý trojuholník s uvedením ochorenia. Nemusíme predsa ukazovať prstom na tých najchudobnejších," hovorí ministerka sociálnych vecí Marisol Touraine.

Pomoc zdravotníkom

"Nemusíte písať svoje choroby na oblečenie. Je to predsa lekárske tajomstvo. Je to porušenie základných ľudských práv. Žiadam, aby túto miestnu iniciatívu okamžite zastavili," povedala ministerka denníku Le Parisien.

Označenie identifikuje osobu pomocou fotografie, je na nej meno a dátum narodenia. Ďalej podrobne popisuje ochorenia alebo alergie človeka. Cieľom úradov bolo pomôcť zdravotníkom rýchlo poskytnúť ľuďom bez domova pomoc.

Rozdali už viac než 100 trojuholníkov, píše britský The Telegraph.

V stredu protestovalo pred mestskou radnicou asi 100 aktivistov a ľudí bez domova. Rastúcemu odporu čelí najmä šéf sociálnych služieb lekárskej pohotovosti René Giancarlo. "Chystáme sa zmeniť vzhľad tejto karty. Naším cieľom bolo len pomôcť ľuďom v núdzi tak efektívne, ako je to možné."

Súvisiace články