Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Deti žijú s bezdomovcami v polorozpadnutých garážach
Zdielať na

Deti žijú s bezdomovcami v polorozpadnutých garážach

BRATISLAVA / Vyzerá to ako Rio de Janeiro, ale je to predmestie nášho hlavného mesta. V garážach tu žijú bezdomovci a rodiny s deťmi. Aj na podnet TV JOJ tam prišli sociálni pracovníci.

Jedno maloleté dieťa na rukách matky a druhé pobehujúce medzi haldami odpadkov. Čo tam robili a o koho ide, zisťovali sociálni pracovníci. "Prídu tam, hrajú sa a občas prespia," hovorí Jozef, ktorý deťom pravidelne nosí jedlo a sladkosti. Ich matka sa o ne vraj nevie postarať. "Ona droguje," hovorí Jozef.

Podľa sociálky ide o deti rozvedených rodičov, ktorých matka má zabezpečené normálne bývanie. Spoločne s deťmi ale navštevujú otca, ktorý žije ako bezdomovec v týchto priestoroch. "Dohodli si náhradný spôsob stretávania, na takom kultivovanejšom mieste," informovala Jana Lukáčová z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

Deti poslali do domova

Podľa sociálky majú v garážach končiť celé rodiny s deťmi. Má ísť o rodičov, ktorí prišli do Bratislavy za prácou, z chudobnejších regiónov.

Príkladom je 28 ročná Diana. Matka troch detí vo veku desať, osem a dva. Býva v garáži už rok a pol, po tom čo opustila manžela. Z materskej nevyžila a nevedela sa zamestnať. Deti jej preto zobrali v marci tohto roku. Teraz sú v detskom domove. Keď môže, niečo im prinesie.

Mladá žena, ktorá má dokončené iba základné vzdelanie, by chcela byť so svojimi deťmi. Kým, ale bude bývať v garáži, tak jej to sociálka nedovolí. Prácu si podľa vlastných slov nájsť teraz nemôže, pretože je chorá.

Ako to je?

Diana by ale nemala byť jediná matka, ktorá žije s deťmi v polorozpadnutých garážach.

Sociálni pracovníci na základe tejto informácie teraz budú pravidelne preverovať, či tam matka s deťmi nechodí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy