Zatiahnuté
18°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Vek je len číslo, dôchodca (86) získal titul na vysokej škole
Zdielať na

Vek je len číslo, dôchodca (86) získal titul na vysokej škole

MICHALOVCE / V akom veku by ste dokázali úspešne absolvovať nadstavbové vysokoškolské štúdium? Čerstvým rekordmanom na Slovensku je pravdepodobne dôchodca z Michaloviec, ktorý práve získal titul v odbore sociálna práca. Jeho rovesníci sú už buď na cintoríne alebo ich trápia úplne iné problémy.

"Netreba ti to študovať, ale mňa to stále hnalo," hovorí dôchodca. Čiperný 86-ročný dedko žije dlhodobo v domove dôchodcov. Práve spôsob fungovania tohto zariadenia mu učaroval natoľko, že sa o ňom podrobne rozpísal.

"Čo to, prečo je to, kto je tam, s akým osudom tam prišiel," opisuje študent Ladislav. Skúšobná komisia akademikov mala pred obhajobou práce starčeka obavy. Netradičný študent však zvládol celý proces bez zaváhania. "Takého žiaka ešte asi nemali a ani mať nebudú, myslím starého," dodáva.

Zbúral predsudky

"Všetci profesori boli z neho unesení a tá práca spĺňala všetko, čo mala spĺňať," hovorí v vedúca VŠZaSP Darina Wiczmándyová.

Starček si vyslúžil obrovský rešpekt aj medzi spolužiakmi. Ani zďaleka však nešlo o jeho rovesníkov. V školských laviciach totiž sedeli aj o šesť desaťročí mladší študenti.

Dôchodca sa nakoniec dopracoval k cieľu vďaka dobrému zdraviu a životnej energii, ktorou aj napriek pokročilému veku prekypuje. Zbúral tak všetky predsudky o vzdelávaní seniorov.

Súvisiace články