Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ameriku objavili moslimovia, nie Kolumbus, tvrdí Erdogan
Zdielať na

Ameriku objavili moslimovia, nie Kolumbus, tvrdí Erdogan

Zdroj: SITA

ANKARA / Moslimovia vraj objavili Ameriku pred viac než troma storočiami pred Krištofom Kolumbom. V sobotu to podľa spravodajského serveru BBC News vyhlásil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Poukázal pritom na zápis v Kolumbovom denníku, v ktorom je údajne zmienená mešita na jednom z kopcov na Kube.

"Moslimskí moreplavci dorazili do Ameriky v roku 1178," uviedol Erdogan na konferencii v Istanbule.

"Kontakty medzi Latinskou Amerikou a islamom siahajú do 12. storočia," dodal bez toho, aby svoju teóriu podporil ďalšími dôkazmi.

Povedal tiež, že by chcel na mieste, ktoré identifikoval Kolumbus, postaviť novú mešitu.

Kolumbus podľa všeobecne uznávaného názoru objavil Ameriku v roku 1492, keď sa pokúšal nájsť novú cestu do Indie.

V kontroverznom článku publikovanom v roku 1996 ale historik Youssef Mroueh napísal, že Kolumbov denníkový zápis je dôkazom, že sa moslimovia dostali do Ameriky ako prví a že "islam bol rozšírený".

Experti sú presvedčení, že Kolumbov odkaz bol metaforický a že popisoval tvar kopca, ktorý sa sčasti podobal mešite, uviedol server BBC News. V Amerike doposiaľ nenašli žiadne islamské stavby z predkolumbovského obdobia.

Turecký prezident je presvedčený, že "mešita by sa dnes na zmienený kopec dokonale hodila", a o jej výstavbe by rád s Kubou rokoval.

Prví ľudia prišli do Ameriky z Ázie. Predpokladá sa, že prekročili Beringov prieliv asi pred pätnásťtisíc rokmi. Prvými európskymi návštevníkmi Severnej Ameriky boli podľa všetkého vikingské moreplavci, ktorí predstihli Kolumba o päťsto rokov.