Zatiahnuté
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Danny MacAskill je čarodejník na bicykli. Poprel fyzikálne zákony
Zdielať na

Danny MacAskill je čarodejník na bicykli. Poprel fyzikálne zákony

SKYE ISLE / Na kreácie, ktoré predvádza Danny MacAskill na svojom biku, si zvykol celý svet. Mladý talent už nejaký čas úspešne porušuje fyzikálne zákony. Svoje umenie predviedol na škótskom ostrove Skye vo výške 992 metrov. Vydriapal sa na jeho skalnaté vrcholy a spustil sa dole, píše britský The Independent.

Cuillin Ridge na ostrove Skye nie je nič pre slabochov. Jazdec Danny MacAskill rozhodne medzi nich nepatrí. Talent, ktorý prezývajú aj Megaskill, si vyrazil na loďke do škótskej vysočiny.

Dannymu sa podarilo nakrútiť famózne zábery, z ktorých vznikol sedemminútový film s názvom The Ridge. Jazdec sa s kamerou pripevnenou na helme dostal na hrebeň, z ktorého sa spustil. Filmový štáb ho nakrúcal z vrtuľníka.

Smrtiaci zostup

Na začiatku klipu hovorí o tom, že vždy premýšľal, či by bolo možné jazdiť na horskom bicykli na tak ťažko dostupnom mieste. Sledovanie smrtiaceho zostupu je naozaj len pre šialencov.

Danny pochádza z ostrova Skye. V roku 2008 sa ale presťahoval do Glasgowa, aby mohol pracovať na svojej kariére. Jeho kamarát sa rozhodol zverejniť video s absurdnými kúskami a Danny získal sponzorskú zmluvu so spoločnosťou Red Bull. Odvtedy sa objavuje vo viacerých televíznych reklamách.

Varovanie ministerstva zdravotníctva: Toto video obsahuje ťažko napodobiteľné jazdenie, výhľady na skaly, more či tulene. Miestami vyvoláva závrate, vykĺbenie čeľuste a spadnutie sánky. Závisť, obdiv a chuť naštvítiť Škótsko.

Sny malého chlapca realitou

MacAskill je skromný chlapec. Denníku The Independent povedal, že odmalička miloval jazdu na bicykli. "Nikdy som neveril, že sa mi pomocou kúskov na boku podarí zarobiť si na živobytie. Je to pre mňa droga. Môj mozog je naladený na vytváranie prekážok a ich zdolávanie," dodal.

Už ako malý chlapec sníval, že raz zjazdí hrebeň Cuillin. Projekt ho stál veľa plánovania a ide o jeden z fyzicky najťažších filmov, na akých kedy pracoval.

Obohacujúca skúsenosť

"Je to práca z lásky. Som hrdý, že som súčasťou tejto úžasnej časti sveta," povedal na margo svojej domoviny.

Filmár Stu Thomson potvrdil Dannyho slová. "Nakrúcali sme na jednom z najnáročnejších miest. Bolo to mimoriadne obohacujúce. Sme veľmi hrdí na to, že Danny pochádza práve zo Škótska. Bola to skvelá príležitosť, ako predviesť úžasnú krajinu spolu s jeho neuveriteľnou jazdou," dodal na záver.

Súvisiace články