Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
New York spúšťa ženskú taxislužbu
Zdielať na

New York spúšťa ženskú taxislužbu

Zdroj: Reprofoto/hngn.com

NEW YORK / Už budúci utorok si budú môcť Newyorčanky objednať taxi, ktoré bude šoférovať žena. Taxikárku, ktorej poznávacím znamením bude hodvábny šál, si objednajú prostredníctvom mobilnej aplikácie. Služba SheTaxis - SheRides je zameraná na ženy, ktoré sa môžu vedľa šoféra cítiť nepohodlne, píše The New York Times.

Podľa jednej z opýtaných ide o skvelý nápad. Taxíkom jazdí v priemere štyrikrát do mesiaca. "Zakaždým sedí za volantom muž. So ženou by som sa cítila bezpečnejšie a pohodlnejšie," povedala pre The New York Times.

Službu v Spojených štátoch spúšťa matka dvoch dcér Stella Mate. Hovorí, že ak by to bolo možné, bola by počas dospievania svojich detí spokojnejšia, keby ich na krúžky rozvážali ženy.

Feministická ambícia

Stellin manžel Fernando založil Newyorskú Štátnu federáciu vodičov taxíkov, ktorá v súčasnosti zastupuje 30 tisíc členov. Stella má tiež feministickú ambíciu. Chce pomôcť ženám predsadiť sa v profesii, ktorá bola dlho doménou mužov.

Mate by chcela svoj biznis v priebehu budúceho roka rozšíriť aj vo Washingtone, Miami, Chicagu a ďalších mestách. Podobná taxislužba funguje napríklad v Indii.

Reprofoto/BBC

Nebezpečné povolanie?

V  90. rokoch bolo olúpených alebo zavraždených veľké množstvo taxikárov. V súčasnosti ich chránia nepriestrelné prepážky a bezpečnostné kamery, ktorými sú autá vybavené.

Zo 60 tisíc ľudí, ktorí sa v New Yorku živia ako taxikári, tvoria ženy iba päť percent, čiže tri tisícky.

Súvisiace články