Jasno
15°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Prvýkrát rodičmi a hneď trojčatá. Viac detí naraz už nebude raritou
Zdielať na
Zaujímavosti

Prvýkrát rodičmi a hneď trojčatá. Viac detí naraz už nebude raritou

NOVÉ MESTO NAD VÁHOM / Adela a Erik z Nového Mesta nad Váhom v blízkej rodine nemajú ani len dvojčatá a im sa narodili hneď traja chlapci. Keď budúcej matke lekár oznámil, že bábätiek je v maternici hneď niekoľko, bola v šoku.

Trojčatá Mathias, Erik a Nicolas majú iba niekoľko hodín, ale zo svojich rodičov už stihli urobiť najšťastnejších ľudí na svete. "Mám troch krásnych chlapčekov. Majú od 1 900 do 2 080 gramov a miery 42, 44 a 45 centimetrov,"  hovorí Adela.

Jedno embryo

Na bratislavských Kramároch trojčatá prišli na svet už neraz, väčšinou to ale bolo po umelom oplodnení. "Viacplodové tehotnosti. Ich frekvencia narastá, keďže sú reprodukčné centrá a zaviedla sa metóda asistovanej reprodukcie a po nej stúpa ich počet," informuje vedúci oddelenia pôrodnice Karol Plank.

Umelé oplodnenia však v niektorých krajinách upravuje zákon, ktorý vedie ženy k tomu, aby si nechávali transferovať len jedno embryo. Pravdepodobnosť jeho uchytenia je totiž už v dnešnej dobe vysoká. Viacpočetné tehotenstvá sú preto  v týchto krajinách výnimočné. U nás sú skôr výnimočné dvoj a trojčatá od prírody.

Sto trojčiat

"Mnoho rokov sme nemali zo spontánneho počatia trojičky, posledné tri boli z asistovanej reprodukcie," pokračuje Plank. Za posledných desať rokov sa na celom Slovensku narodilo viac než 100 trojčiat. Keď sa Adela dozvedela o svojich troch bábätkách, prekvapená vraj nebola.

"Nie prekvapená, ja som bola šokovaná, ale s mojím druhom sme to zvládli a sme veľmi šťtastní," hovorí Adela.

Zdielať na

Súvisiace články