Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Svet si pripomína sto rokov od začiatku prvej svetovej vojny
Zdielať na

Svet si pripomína sto rokov od začiatku prvej svetovej vojny

BRATISLAVA / Prvá svetová vojna ako vôbec prvý vojnový konflikt zasiahla takmer celý svet. Zahynulo v nej približne desať miliónov vojakov a osem a pol milióna civilistov. Vypukla presne pred sto rokmi, 28. júla 1914, kedy Rakúsko-Uhorsko s podporou Nemecka vyhlásilo vojnu Srbsku. Zámienkou bol atentát na následníka rakúske trónu Františka Ferdinanda d'Este.

Vojna mala trvať len do Vianoc 1914. V priebehu pár mesiacov sa z nej ale stala pohroma svetového formátu a počas štyroch rokov trvania zasiahla do života mnohých rodín. 

"Nesie aj názov Veľká vojna. Bol to prvý konflikt, ktorý sa týkal nielen Európy, ale celého sveta," ozrejmuje etnologička Katarína Nádaská. 

Vojna z večera do rána

Politické napätie naberalo na sile už dávno pred vypuknutím vojny. Bežní obyvatelia to ale nepostrehli.

"Prešpork žil zábavami, pokrokom, prvé autá, paralode. Ľudia žili v zlatej ére. Zmenilo sa to doslova z večera do rána," dodáva Nádaská. 

45 tisíc vojakov

Na severovýchode Slovenska padlo štyridsaťpäťtisíc vojakov. Pochovaní sú na viac ako dvesto cintorínoch. Zaujímavosťou je, že oba znepriatelené tábory, rakúsko-uhorský a ruský, ležia hneď vedľa seba.

Najviac vojakov leží vo Veľkrope (okr. Stropkov). "Odpočíva tu 8662 padlých," dodáva historik Martin Drobňák. Identifikovať sa pritom dalo len jedenásť vojakov.

Zmenila svet

Prvá svetová vojna bola prelomovou v histórii. Zmenila všetko. Po podpísaní prímeria 11. novembra 1918 sa prerozdelil svet a došlo ku zásadnému politickému usporiadaniu Európy.

Zanikli veľké monarchie ako Rakúsko-Uhorsko, Osmanská ríša, Rusko či Nemecko a vznikli nové štáty na mape sveta. Medzi inými Československo, Maďarsko, Poľsko či Rakúsko.

K moci sa dostali boľševici v Rusku a zviditeľnilo sa i USA.