Skoro jasno
18°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Unikátny pohľad do útrob bratislavského mosta Apollo, pozrite sa
Zdielať na

Unikátny pohľad do útrob bratislavského mosta Apollo, pozrite sa

BRATISLAVA / Most Apollo je najnovší bratislavský most cez rieku Dunaj. Už takmer desať rokov ním prechádzajú nielen Bratislavčania. Áut, ktoré denne prejdú cez most, je viac ako štyridsaťtisíc.

Do vnútra mostu sa väčšina ľudí nedostane. "Pilier číslo desať je vlastne jediný v Dunaji. Nad nami je dvojprúdová vozovka a stredový deliaci ostrovček," ozrejmuje sprievodca Martin Kratochvíl.

Výstupom po dvojitom rebríku sa dostanú návštevníci do najširšej chodby. Oveľa užšie sú chodby v mostových oblúkoch.

Výhľad cez kameru

Výhľad z vnútra mosta Apollo nie je pre každého. "Môžu ho ale vidieť uzavreté skupiny, prípadne odborníci, konštruktéri alebo mladí inžinieri. Výhľad cez kameru, ktorá je tu nainštalovaná, si môže pozrieť každý návštevník stránky magistrátu," hovorí Kratochvíl.

SITA

"Denne po moste prejde okolo 47 tisíc vozidiel," dodáva Tatiana Kratochvílová, hlavná dopravná inžinierka bratislavského magistrátu.

Otočenie nad Dunajom

Most stavali v rokoch 2002 až 2005. Slávnostne ho otvorili 4. septembra 2005. Zvláštnosťou pri výstavbe bolo zostavenie mostného telesa na plávajúcich pontónoch na ľavom brehu Dunaja a jeho otočenie krížom cez rieku až po ukončení montáže oceľovej konštrukcie. Otočenie urobili 19. septembra 2004 a trvalo niekoľko hodín.

SITA

Autorom projektu mostu, ktorý získalo viacero medzinárodných ocenení, je inžinier Miroslav Maťaštík.

Most Apollo bude oslavovať, pozrite si, ako vyzerá zvnútra:

Zdielať na

Súvisiace články