Jasno
19°
Bratislava
Pri leteckých tragédiách tento rok zahynulo už takmer 600 ľudí
Zdielať na

Pri leteckých tragédiách tento rok zahynulo už takmer 600 ľudí

BRATISLAVA / Za jediný týždeň otriasli svetom už tri letecké katastrofy. Tou prvou bol zostrelený malajzijský Boeing nad Ukrajinou. O život prišlo 298 pasažierov. V stredu počas núdzového pristátia havarovalo taiwanské lietadlo. Výsledok je 48 mŕtvych. Podľa doterajších informácii sa vo štvrtok v Afrike zrútilo lietadlo so 116 pasažiermi. Na mieste je preto otázka, či môžeme leteckú dopravu ešte stále považovať za najbezpečnejšiu formu dopravy.

Minulý rok pri leteckých katastrofách zomrelo 265 ľudí, tento rok je ich takmer raz toľko, a to ešte nemusí byť konečné číslo.

Lietadlo je však stále najbezpečnejším dopravným prostriedkom.

"Treba povedať počet letov a prepravovaných osôb je stále rastúci, celkový počet nehôd je na počet obetí je nepomerne nižší na počet odlietaných kilometrov a na počet odlietaných hodín," hovorí pilot Peter Švec.

Len na Slovensku sa ročne stane viac dopravných nehôd ako počet leteckých katastrof za celý rok na celom svete.

Každoročne sa toto číslo pohybuje okolo tridsiatky. Avšak minulý rok bol šťastný tým, že v čase nehôd na palube nebol taký veľký počet cestujúcich ako napríklad pri zostrelenom Boeingu 777.

"Dúfajme, že tieto tri nešťastia už budú predstavovať koniec leteckých nešťastí tento rok, ale nemôžeme vylúčiť, že sa možno dostane do úrovne, ktoré zodpovedajú vrcholom, ktoré sa prejavujú pri určitých periódach," vysvetľuje pilot.

Západ bez obetí

V minulosti veľa krát počet obetí prekračoval tisícku alebo sa k nej približoval práve pre vysoký počet pasažierov na palube. Rozdiel v bezpečnosti je podľa profesionálneho pilota aj v regiónoch cez ktoré letíte.

"Európa alebo Západ vrátane Ameriky a Kanady, majú prakticky celé roky bez jedinej ľudskej obete pri leteckých nešťastiach," dodáva Švec.

Súvisiace články