Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Malajzijské lietadlo sa vyhlo Ukrajine. Cez vojnovú Sýriu
Zdielať na

Malajzijské lietadlo sa vyhlo Ukrajine. Cez vojnovú Sýriu

KUALA LUMPUR / Letecká spoločnosť Malaysia Airlines, ktorá prišla za posledné mesiace o dve dopravné lietadlá so stovkami pasažierov, necháva svoje stroje lietať z Európy do Kuala Lumpur a naspäť nad bojovými zónami v Sýrii. Na sociálnych sieťach vyvolali informácie pobúrenie. Spoločnosť sa bráni, že nad krajinou, ktorá sa zmieta v občianskej vojne, nie je vzdušný priestor nijako obmedzený, píše britský The Daily Mail.

Lietadlo spoločnosti Malaysia Airlines s takmer 300 ľuďmi na palube bolo minulý týždeň zostrelené nad východnou Ukrajinou.

Spoločnosť teraz priznala, že kvôli uzavretej leteckej trasy nad Ukrajinou v nedeľu odklonila let MH4 z Kuala Lumpur do Londýna na trasu nad Sýriou, píše The Daily Mail.

SITA

Bežný jav

"Let MH4 bol po celý čas v priestore povolenom Medzinárodnou organizáciou pre civilné letectvo. Sýrsky vzdušný priestor nie je nijako obmedzený," uviedla Malaysia Airlines.

Používanie povolených letových trás nad krajinami ako je Sýria, Afganistan či Irak je podľa expertov na letectvo bežným javom, píše britský The Independent.

Na sociálnych sieťach sa okamžite objavili početné komentáre. "Čo sa to s nimi deje? Malajzia teraz lieta nad Sýriou," napísal jeden užívateľ sociálnej siete Twitter. "Chcú prísť o ďalšie lietadlo," reagoval ďalší.

Spoločnosť nereaguje

Malajzijské aerolínie sa spoločne s vládou bránia kritike, že sa let MH17 ocitol nad bojovou zónou na Ukrajine tým, že trasu schválila Medzinárodná organizácia pre civilné letectvo a je bežne využívaná pre lety z Európy do Ázie.

Malaysia Airlines doteraz nereagovala na dotazy, či plánuje lety z Európy a späť naďalej využívať sýrsky vzdušný priestor.

Holandsko vyhlásilo štátny smútok, obete sú na ceste domov. Pozrite si priloženú reportáž:

Ani jedna troska

Prvé lietadlo stratila spoločnosť v marci, keď na linke z Kuala Lumpur do Pekingu zmizlo zo radarov. Na palube bolo 239 cestujúcich, stroj ani pozostatky sa doposiaľ nepodarilo nájsť. Stratený boeing letel až do pádu na autopilot.

Reprofoto/The Independent

Existujú viaceré teórie, čo sa s lietadlom stalo. K desiatim z nich sa vyjadrili aj experti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy