Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ukrajinskí rebeli vyhlásili prímerie v oblasti pádu lietadla
Zdielať na

Ukrajinskí rebeli vyhlásili prímerie v oblasti pádu lietadla

KYJEV / Ukrajinskí rebeli vyhlásili pokoj zbraniam v oblasti, kde sa na východe Ukrajiny vo štvrtok zrútil malajzijský stroj s takmer 300 ľuďmi na palube. Podľa očakávaní predali malajzijským predstaviteľom takzvané čierne skrinky, ktoré majú obsahovať údaje a záznamy z letu zničeného stroja. Podľa predstaviteľov sú skrinky v dobrom stave. Informovali o tom agentúry Reuters a AFP.

Zastavenie paľby k zjednodušeniu vyšetrovania katastrofy má podľa proruských rebelov platiť v okruhu desiatich kilometrov okolo miesta zrútenia lietadla spoločnosti Malaysia Airlines na východe Ukrajiny, tvrdí AFP. Oblasť s miestom dopadu stroja kontrolujú ozbrojení separatisti bojujúcí proti ukrajinskej vláde.

V rukách rebelov

"Tu sú tie čierne skrinky. Veríme, že odhalia pravdu," povedal v utorok skoro ráno podľa Reuters vodca doneckých rebelov Alexander Borodaj za prítomnosti početných novinárov v sídle svojej samozvanej Doneckej ľudovej republiky.

Skrinky prevzal predstaviteľ malajzijských bezpečnostných služieb. Prehlásil, že sú obe v dobrom stavu.

Ukrajinský vicepremiér Volodymyr Hrojsman nedávno vyjadril obavu, že separatisti manipulovali s čiernymi skrinkami, ktoré obsahujú záznam hlasovej a datovej komunikácie posádky a údaje o letu. Obsah skriniek vraj mohli rebeli poškodiť. "Máme informácie, že záznamníky mali rebeli v rukách po celú dobu a mohli s nimi niečo urobiť," konštatoval.

Skúmanie trosiek

Na miesto pádu malajzijského lietadla v pondelok dorazil medzinárodný tím expertov a zahájil skúmanie trosiek. Experti podľa Kyjeva počas dopoludnia detailne preskúmali a zdokumentovali centrálne časti trupu Boeingu 777, v troskách ktorého minulý týždeň zahynulo 298 ľudí, z toho 193 Holanďanov. Potom sa venovali pilotnej kabíne.

Malajzijský premiér Najib Abdul Razak po nedávnom stretnutí s vodcom doneckých rebelov Borodajom povedal, že povstalci predajú Malajzii čierne skrinky a medzinárodní experti budú mať zaručený bezpečný prístup na miesto nešťastia, aby mohli naplno začať vyšetrovanie.

Trosky a pozostatky obetí má skúmať celkom 31 ľudí: 23 Holanďanov, dvaja Nemci, dvaja Američania a jeden Brit; troch zástupcov vyslalo austrálske veľvyslanectvo v Kyjeve.

Putin: robím všetko, čo treba

"Urobíme všetko preto, aby došlo k ukončeniu bojov a znepriatelené strany začali spolu rokovať," informuje ruský prezident Vladimír Putin. Rusku hrozia po štvrtkovej tragédii, pri ktorej zahynuli takmer tri stovky nevinných ľudí, ešte tvrdšie sankcie.

Západ ho viní z podpory separatistov a verí, že za skazou Boeingu stoja práve oni. Európske politické špičky sú vraj pripravené dôraznejšie zatlačiť na Kremeľ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy