Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Separatisti bránia vyšetrovateľom v prístupe k zostrelenému lietadlu
Zdielať na

Separatisti bránia vyšetrovateľom v prístupe k zostrelenému lietadlu

GRABOVO / Záchranné tímy našli na mieste pádu malajzijského lietadla už 251 tiel. Pátraciu zónu rozšírili z pôvodných 30 na 50 kilometrov štvorcových a trosky momentálne prehľadáva až 800 ľudí. Medzinárodní vyšetrovatelia však medzi nimi chýbajú. Ani niekoľko dní po tragédiii sa na miesto nemôžu dostať.

Chladiace vagóny, do ktorých ukladajú telá, po nedeľnom pátraní posilnili. Vozne však naďalej strážia proruskí separatisti. Na mieste sa našli ďalšie desiatky častí tiel, ktoré sú veľmi ťažko identifikovateľné. Niekoľko pozorovateľov sa po vyjednávaní k pozostatkom obetiam predsa dostalo.

Telá v obaloch

"Videli sme telá v plastových obaloch. Niektoré boli otvorené. Vnútri mrzne. 196 tiel je vraj už tam, ale nemáme to ako overiť. Mali by tu zostať kým neprídu medzinárodní experti a potom sa rozhodne," tvrdí vyšetrovateľ OBSE Michael Bociurkiw.

Ani piaty deň po páde boeingu s civilistami sa na miesto tragédie medzinárodné vyšetrovacie tímy stále nedostali. Kyjev a západné mocnosti obviňujú separatistov z manipulácie s dôkazmi, ktoré by mohli poukazovať na ich vinu.

planefinder

Bezletová zóna

Konferencia AIDS

V neprehľadnej situácii nie je jasné, kto proruských rebelov riadi. Snahu zabezpečiť medzinárodné vyšetrovanie má aj ruský prezident. "Je absolútne nevyhnutné aby tímy expertov z Medzinárodnej organizácie pre civilné letectvo riadili prácu na mieste. Musíme urobiť všetko pre to, aby mohli svoju prácu v bezpečí dokončiť," povedal prezident Vladimír Putin.

Kvety a sviečky slúžia ako úcta k nevinným obetiam štvrtkovej katastrofy  pri mnohých holandských ambasádach. Niekoľko prázdnych stoličiek pripomínalo tragédiu aj na víkendovej medickej konferencii venovanej AIDS v Austrálii. Lekárov, ktorí leteli letom MH 17 si ich kolegovia uctili minútou ticha.

Experti síce majú problém dostať sa na miesto tragédie lenže o chvíľu už možno ani nebudú mať čo skúmať. V pondelok ráno poľská televízia TVN 24 vysielala živý vstup priamo z miesta tragédie a reportér divákom ukázal, ako sa s veľkými troskami manipuluje a podľa jeho slov ich už začali odvážať na neznáme miesto.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy