Jasno
22°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Ženy sú vzdelanejšie ako muži, zarábajú ale menej
Zdielať na

Ženy sú vzdelanejšie ako muži, zarábajú ale menej

BRATISLAVA / Ženy sú na Slovensku vzdelanejšie ako muži. Vyplýva to zo sčítania obyvateľstva v roku 2011. Z celkovej populácie malo skončenú vysokú školu 13,3 percenta mužov a 14,4 percenta žien. Tieto informácie sú obsiahnuté v Správe o plnení Národného akčného plánu rodovej rovnosti na roky 2010 - 2013, ktorú v stredu schválila vláda.

V roku 2012 malo z ekonomicky aktívneho obyvateľstva vysokoškolské vzdelanie prvého až tretieho stupňa 22,5 percenta žien a sedemnásť percent mužov, spomedzi pracujúcich 23,6 percenta žien a 17,1 percenta mužov.

Vyššia úroveň vzdelania žien však neznamená lepšie zárobky. Najvyšší rozdiel medzi mužmi a ženami v ich platoch sa prejavuje v prípade tých, ktorí majú skončenú vysokú školu.

Výrazné rozdiely sú najmä v podnikateľskej sfére, kde majú ženy o štvrtinu nižší plat ako muži. "Tento rozdiel poukazuje na fakt, že investícia do vzdelania - ľudského kapitálu- sa lepšie vypláca a zhodnocuje u mužov ako u žien," uvádza sa v správe.

Prevládajúce stereotypy

Tento rozdiel medzi pohlaviami a ich zárobkami odrážajú stereotypné predstavy o práci vhodnej pre ženy. To sa následne odráža aj pri výbere študijných odborov. Okrem toho sú ženy všeobecne viac vyťažené rodičovskými povinnosťami. 

Zo všetkých študentov na vysokých školách, ženy už dlhodobo tvoria viac ako šesťdesait precent. Aj v prípade vysokoškolských absolventov ženy už niekoľko rokov prevyšujú mužov. V roku 2012 to bolo 64 percent žien a 36 percent mužov.

Málo žien vo vedení

V profesijnom živote tvoria ženy zhruba tretinu zo všetkých zákonodarcov či riadiacich pracovníkov. Menšinové zastúpenie majú aj vo väčšine vrcholových orgánov či v ústredných orgánoch štátnej správy.

Všeobecne rastie záujem o volené funkcie v samospráve či parlamente. Vo voľbách sú však stále úspešnejší muži ako ženy. Najväčší úspech mali ženy vo voľbách do Európskeho parlamentu, najhoršie to bolo v prípade funkcie predsedu samosprávneho kraja, kde ženy neboli zvolené v žiadnom kraji.

Zo všetkých kandidátov vo voľbách do národnej rady v roku 2012 tvorili ženy 26,2 percenta. Za poslancov ľudia zvolili 24 žien, čiže 16 percent.

Z pätnástich členov vlády je len jedna žena, členmi Bankovej rady Národnej banky Slovenska sú len muži, na čele univerzít a vysokých škôl je len niečo cez štrnásť percent žien.

Rozdiel je v súdnictve, kde bolo na konci minulého roka 64 percent sudkýň a 36 percent sudcov. Avšak, čím nižšia je rozhodovacia úroveň súdov, tým vyšší je podiel žien medzi sudcami.

Súvisiace články