Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Najnovšie prognózy: Rómov bude čoskoro šesťstotisíc
Zdielať na

Najnovšie prognózy: Rómov bude čoskoro šesťstotisíc

BRATISLAVA / V súčasnosti je na Slovensku zhruba 400 tisíc Rómov. Vedci odhadli ako sa ich počet u nás zvýši o 15 rokov. Čím z časti odpovedali na dlhodobé dohady, či Rómovia s vysokou pôrodnosťou prevalcujú väčšinové obyvateľstvo.

Prognózy o tom, že by rómske obyvateľstvo počtom prevýšilo väčšinových Slovákov sú vraj minimálne do roku 2030 nereálne. 

2030: každý desiaty občan Róm

"Z hľadiska Slovenska to čisto alarmujúce nie je. Počet aj podiel rómskeho obyvateľstva sa bude zvyšovať. Zo súčasných ôsmich percent by sa podiel rómskej populácie mohol zvýšiť na desať, možno až desať a pol," hovorí demograf Boris Vaňo.

Podľa odhadov v roku 2030 bude každý desiaty občan Slovenska Róm. O prevahe nad Slovákmi teda hovoriť nemožno. Zmeny ale postrehneme.

"Zmení sa pomer detí v základných školách. V aktívnom veku bude viac Rómov. Menej ľudí bude práceschopných," predpokladá ekonóm Anton Marcinčin.

Pokles pôrodnosti

Pre rómske obyvateľstvo je charakteristická vysoká pôrodnosť. Aká je ale reprodukcia rómskych žien v porovnaní s reprodukciou majoritných slovenských žien?

"Priemerný počet detí na Slovenku je jedno až dve. V rómskej populácii sú to tri až štyri deti," objasnil demograf Branislav Šprocha.

"Po druhej svetovej vojne mávali šesť a viac detí. V štyridsiatych rokoch to bolo štyri a viac," hovorí Šprocha.

Spontánna potratovosť a počet interupcií sú ale dvakrát vyššie. Potraty vraj v osadách fungujú ako forma antikoncepcie.

"Nie je dôležitá informácia o početnom vývoji ale najnovšia výzva ktorá Slovensko čaká. Ide najmä o kvalitu populácie. najvyššie dosiahnuté vzdelanie, a s tým spojená schopnosť uplatniť sa na trhu práce," dodáva Šprocha.

Kým dlhé desaťročia mali aj v segregovaných oblastiach aspoň učnovské vzdelanie, dnes tomu tak už vraj nie je.

"Súčasní Rómovia majú nižšiu vzdelanostnú úroveň ako ich rodičia, čiže len základnú školu. Ukazuje sa tiež, že až 60 percent detí sa rodí mimo manželského zväzku," informoval Šprocha. 

Ako teda začleniť rozrastajúce sa rómske obyvateľstvo do spoločnosti? "Mali by sme konečne chytiť tento problém do vlastných rúk. Nemôžeme sa spoliehať na to, že to Rómovia sami vyriešia," zakončil Marcinčin.

Sociálna inklúzia

Začlenie Rómov do spoločnosti podporujú mnohé projekty. V osadách po celom Slovensku ľudí napríklad učia ako poskytnúť prvú pomoc. V prípade núdze a pred príchodom záchranárov tak presne vedia, čo treba robiť. VIAC TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy