Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Život našich Rómov v Británii podľa BBC: Krádeže, šrot a dávky
Zdielať na

Život našich Rómov v Británii podľa BBC: Krádeže, šrot a dávky

BRATISLAVA/LONDÝN / Slovenským a rumunským Rómom sa ušiel lukratívny čas v britskej televízií. Priamo v hlavnom večernom vysielaní ukazovali ako si vo Veľkej Británii nažívajú prisťahovalci zo Slovenska a Rumunska. Viacerí diváci sa komentárov nezdržali, iní boli v nemom úžase.

Poberajú sociálne dávky

Hrdí Rómovia poberajúci sociálne dávky - tak znel názov dlhoočakávaného dokumentu v britskej televízii. Hodinové vysielanie na piatom kanáli ukazuje dve rómske rodiny. Jedna pochádza zo Slovenska a tá druha z Rumunska.

"Nepomáhajú mi, ani s upratovaním. Keď im poviem, aby vzali metlu, vždy povedia len neskôr, neskôr. Vždy zdrhnú ako supermani," rozpráva o živote vo Veľkej Británii Katarína Cisárová.

Viac ako 600 eur týždenne

Katarína nehovorí po anglicky. Dokument zachytáva ako spolu s vyše dvadsaťčlennou rodinou žije vo Veľkej Británii. A samozrejme, poberá takmer 500 libier týždenne (viac ako 600 eur). "Dobre nám tu je, tu v Anglicku žijeme, tu totiž máme všetko, čo chceme," konštatuje Katarína.

Jej partner Peter sa snaží zo všetkých síl, aby sa Katarína cítila dobre a príjemne v ich anglickom príbytku. Robí všetko pre jej spokojnosť. Dokument ho ukazuje pri práci a zároveň prezentuje jeho snahu hovoriť anglicky. "Mám rád Anglicko. Dáva mi domov, lekársku starostlivosť a tiež možnosť vzdelania," snaží sa správne formulovať vety Peter.

Rumuni kradnú

Rumunská rodina sa v dokumente priznáva ku krádežiam. Zároveň ich filmári ukazujú, ako zbierajú kovový šrot, za ktorý na konci dňa dostávajú takmer 250 libier (viac ako 300 eur). Hlavný protagonista, mladý hendikepovaný Rumun, by sa chcel predviesť v nejakom filmovom trháku.

Briti sú nahnevaní

Komentáre divákov na seba nenechali dlho čakať. Niektorí Angličania odhodili na internete všetky zábrany. "Ďakujem za ten program. Zúrim, som veľmi naštvaný. Hanba tejto vláde, ktorá takto míňa dane, na ktoré tak ťažko drieme," píše jeden z divákov.

Podľa britskej obyvateľky by "imigračná politika mala byť prísnejšia". Tlak verejnosti na britských politikov sa zvyšuje, a hoci už došlo k nejakým zmenám v sociálnom systéme, v dohľadnej dobe je možné očakávať ďalšie.

Situácia v Sheffielde

Miestni obyvatelia v Sheffielde ostro protestujú proti životnému štýlu slovenských rómskych rodín, ktoré tam žijú už roky. Ľuďdia zo všetkých pohnevaných strán a všetci sa zhodujú na jednom - ak úrady rýchlo nezasiahnu, prídu fyzické útoky. Viac sa dočítate TU.

So Slovákmi obchodovali

Britská polícia zachránila 17 ľudí vrátane detí, ktorí boli obeťami obchodu s ľuďmi. Spravodajský server spoločnosti BBC uvádza, že zachránené osoby pochádzajú prevažne zo Slovenska. Viac informácii TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy