Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Rómovia chcú odvetu! Zastavujú autá s rýľmi
Zdielať na
Zahraničie

Rómovia chcú odvetu! Zastavujú autá s rýľmi

Zdroj: TASR/Milan Kapusta/ilustračné

Maďarskí Rómovia neveria, že za mrežami sú už všetci

Vyplýva to zo slov predsedu Celoštátnej rómskej samosprávy Orbána Kolompára, ktoré odzneli dnes v Budapešti na stretnutí vedúcich predstaviteľov rómskej komunity a policajných zložiek.

Podľa rómskeho lídra sa aj po zadržaní štvorice podozrivých objavili v okolí viacerých rómskych osád čierne terénne automobily, čo v niektorých lokalitách viedlo k tomu, že vozidlá zastavili Rómovia ozbrojení rýľmi či lopatami.

Štátny tajomník ministerstva spravodlivosti András Turi však upozornil, že séria etnicky motivovaných zločinov sa skončila a vyzval preto Rómov, aby nezostávali doma, ale nastúpili do práce, aby sa ich sociálne postavenie ďalej nezhoršovalo.

Najvyšší predstaviteľ maďarskej polície József Bencze na dnešnom stretnutí upozornil na nebezpečenstvo samosúdov, vyrovnávania si účtov a prípadných odviet Rómov. Ako zdôraznil, rómsku komunitu treba upokojiť, čo je aj prioritnou úlohou jej lídrov.

I splnomocnenec vlády pre rómske otázky László Teleki apeloval na Rómov, aby ďalší postup nechali na orgány činné v trestnom konaní.

Zdielať na

Najčítanejšie správy