Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Osadníci sa učia poskytovať prvú pomoc
Zdielať na

Osadníci sa učia poskytovať prvú pomoc

VEĽKÁ LOMNICA / Vo viacerých osadách po celom Slovensku existujú ľudia, ktorí pomáhajú záchranárom. Sú priamo z osady a sú vyškolení na to, aby ešte pred príchodom záchranky urobili to, čo je nevyhnutné. Niektorí už dokonca odrodili deti a zachránili osady pred hroziacou epidémiou.

Vedia, čo majú robiť

V osade Veľká Lomnica žije muž, ktorý vie, čo má robiť. Ide o vyškoleného asistenta. A takých je vo viacerých osadách a dedinách niekoľko desiatok. "Nie je to robené od stola z Bratislavy, ale sú to veci z terénu. Na základe toho sa potom robili školenia," hovorí koordinátorka projektu Zuzana Palošová.

Školenia asistentov sa zúčastnil aj štáb TV JOJ. Budúca asistentka Marika teoreticky odrodila dieťa. "Bolo to veľmi ťažké," zdôverila sa. "Nechceme z nich vychovať doktorov ani pôrodných asistentov. Chceme len, aby vedeli, čo majú robiť," hovorí lektorka Margita Vernarcová.

Kontakty asistentov z osád visia aj na operačnom stredisku. "Táto spolupráca sa nám osvedčila. Ľudia z osád vedia poskytnúť prvú pomoc, ovládajú základy," povedal hovorca záchranárov Boris Chmel.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy